Τις κατακερματισμένες υπηρεσίες υγείας των ασφαλιστικών ταμείων επιχειρεί να ενώσει ο Ενιαίος Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Υπό τον νέο φορέα θα απολαμβάνει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη 92% των ασφαλισμένων της χώρας και τα συναρμόδια υπουργεία Υγείας και Εργασίας κάνουν λόγο για αλλαγή σκηνικού στον χώρο της Υγείας.

Ετσι, από την 1η Ιανουαρίου 2012, στο νέο ενιαίο Ταμείο υπάγονται οι ασφαλισμένοι (άμεσοι και έμμεσοι) των τεσσάρων μεγάλων Ταμείων της χώρας, δηλαδή του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, του ΟΑΕΕ, του ΟΠΑΔ/ΤΥΔΚΥ και του ΟΓΑ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, θα προκύψει εξοικονόμηση πόρων 50 εκατ. ευρώ το 2012, ενώ τα συναρμόδια υπουργεία Υγείας και Εργασίας τονίζουν ότι το ψαλίδισμα στις δαπάνες δεν επηρεάζει αρνητικά την περίθαλψη των ασφαλισμένων.

Αντίθετα, στόχος του ΕΟΠΥΥ είναι οι τουλάχιστον 9 εκατ. ασφαλισμένοι να απολαμβάνουν ενιαίες παροχές και να έχουν ισότιμη πρόσβαση στις δημόσιες και τις ιδιωτικές δομές υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό, η καθημερινότητα των ασφαλισμένων σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες Υγείας που λαμβάνουν αλλάζουν ριζικά, καθώς το ατομικό συνταγολόγιο και ο περιορισμός των ιατρικών επισκέψεων μόνο σε συμβεβλημένους γιατρούς του κάθε Ταμείου αποτελούν πλέον παρελθόν. Από την άλλη, όμως, θα υπάρξει ψαλίδι στις παροχές.

«ΤΑ ΝΕΑ» δημοσιεύουν σήμερα έναν οδηγό για το νέο Ταμείο, αποκωδικοποιώντας τις τομές στις υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που σηματοδοτεί η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ.

Ετσι, περίπου 9 εκατ. ασφαλισμένοι θα μπορούν να επισκέπτονται τα ιδιωτικά ιατρεία των 30.000 ιατρών ελεύθερων επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Η σχετική Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δίνει πράσινο φως σε όλους τους ιδιώτες ιατρούς να συνταγογραφούν φαρμακευτικά σκευάσματα αλλά και παρακλινικές εξετάσεις, υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι θα ενταχθούν στην Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση.

Με το μέτρο αυτό, επιχειρείται να μπει τέλος στην ταλαιπωρία των ασφαλισμένων που περίμεναν στην ουρά για να τους γράψει ο γιατρός τη συνταγή τους και να πάρουν τον δρόμο προς το φαρμακείο.

Σημειώνεται πάντως ότι αν οι ασφαλισμένοι επιλέξουν ιδιώτη γιατρό που δεν είναι συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ, θα επιβαρυνθούν οι ίδιοι με την αμοιβή του. Στην αντίθετη περίπτωση, η εξέταση είναι δωρεάν.

Ανοιχτές άλλωστε είναι πλέον οι πόρτες του ΕΣΥ, των Κέντρων Υγείας και των Αγροτικών Ιατρείων. Το επόμενο διάστημα (εκκρεμεί η επίλυση προβλημάτων που αφορούν τη συνταγογράφηση) αναμένεται ότι όλοι οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να εξεταστούν από δημόσιους ιατρούς και – το κυριότερο – να λάβουν συνταγή για τα φάρμακα που χρειάζονται.

«Διαβατήριο» κρατούν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ και για την είσοδό τους στις ιδιωτικές κλινικές. Οπως δηλώνει στα «ΝΕΑ» η γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθηνά Δρέττα, 190 ιδιωτικές κλινικές της χώρας έχουν υπογράψει σύμβαση με το νέο Ταμείο.

Διευκρινίζει μάλιστα πως οι ασφαλισμένοι έχουν τη δυνατότητα να νοσηλευτούν σε όλα τα τμήματα των ιδιωτικών κλινικών και να υποβληθούν σε επεμβάσεις, χωρίς να υπάρχουν περιορισμοί όπως στο παρελθόν. Ωστόσο, την αμοιβή του γιατρού καλείται να την πληρώσει ο ασφαλισμένος.

Νυστέρι μπαίνει και στις παροχές Υγείας καθώς η ενοποίηση των Ταμείων είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του ποσού που έχουν να λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι για να καλύψουν ιατρικές πράξεις. Για παράδειγμα, το χρηματικό βοήθημα τοκετού πέφτει στα 900 ευρώ, ενώ ξεπερνούσε ακόμη και τα 1.750 ευρώ.

Περικοπές προβλέπει ο Κανονισμός Παροχών Υγείας και στα βοηθήματα που λαμβάνουν οι νεφροπαθείς και όσοι πάσχουν από μεσογειακή αναιμία για τη μεταφορά τους για θεραπεία.

Τα καταβαλλόμενα ποσά διέφεραν από Ταμείο σε Ταμείο και κυμαίνονταν από 115 έως 650 ευρώ μηνιαίως. Σύμφωνα με το νέο σχέδιο παροχών, το βοήθημα δεν θα ξεπερνά τα 400 ευρώ. Δηλαδή, κάποιοι χάνουν και κάποιοι κερδίζουν.

Μειώσεις προβλέπονται και στην αποζημίωση αποκλειστικής νοσοκόμας (32 ευρώ για κάθε νύχτα τις καθημερινές και 40 τα Σαββατοκύριακα), ενώ ορίζεται ότι το βοήθημα αφορά πλέον μόνο τους ασθενείς που νοσηλεύονται σε δημόσιο νοσοκομείο. Αντίστοιχα, ορίζεται ανώτατο όριο συνεδριών φυσικοθεραπείας και λογοθεραπείας.