Μία νέα εργαστηριακή μέθοδο που επιτρέπει τη θεραπεία της ανδρικής στειρότητας, αλλά και τη μελέτη της σπερματογένεσης, ανακάλυψαν ειδικοί από τη Γερμανία και το Ισραήλ. Οι επιστήμονες έφτιαξαν τεχνητό όρχι, ο οποίος έχει την ιδιότητα να ωριμάζει σπερματοκύτταρα και να δημιουργεί λειτουργικό σπέρμα, έτοιμο για γονιμοποίηση ωαρίου.

«Αναπτύξαμε μία νέα μέθοδο ξεκινώντας από μία καινοτόμο, τρισδιάστατη τεχνολογία αιχμής, η οποία δημιουργεί συνθήκες ωρίμασης των σπερματοκύτταρων και τη μετατροπή τους σε σπερματοζωάρια, δηλαδή την τελική μορφή που χρησιμοποιείται για τη γονιμοποίηση», αναφέρει ο καθηγητής Μαχμούντ Χιουλεϊχέλ από το Πανεπιστήμιο Μπεν Γκουριόν της πόλης Βεερσεβά στο Ισραήλ.

Η ανακάλυψη σηματοδοτεί μία νέα εποχή στην αντιμετώπιση της ανδρικής στειρότητας, καθώς στο μέλλον θα μπορούν οι ειδικοί να κάνουν λήψη σπερματικών κυττάρων από τους όρχεις, να τα αναπτύξουν στο εργαστήριο και να τα εμφυτεύσουν στη σύντροφο του δότη.

Στο πλαίσιο της μελέτης, ο καθηγητής Στέφαν Σλατ από το Πανεπιστήμιο Μούνστερ της Γερμανίας, θέλησε να αντικαταστήσει τη λειτουργία των όρχεων με ένα πολύπλοκο εργαστηριακό μηχάνημα. Για να το καταφέρει αυτό ανέπτυξε τα σπερματοκύτταρα μέσα σε ένα ειδικό ζελέ, ώστε αυτά να αισθάνονται ότι βρίσκονται μέσα στον όρχι. Ακολούθως, με μία ειδική διαδικασία και χρησιμοποιώντας διάφορους βιολογικούς καταλύτες κατάφερε τον στόχο του.

«Τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά. Μάς δείχνουν ότι δυνητικά μπορούμε να αναπτύξουμε υγιή και λειτουργικά σπερματοζωάρια στα εργαστήρια. Εκτιμώ πως σε λίγα χρόνια θα είναι μία διαδικασία ρουτίνας. Ηταν πολύ πιο απλή η παραγωγή σπέρματος σε εργαστήριο, από ό,τι περιμέναμε», λέει ο Χιουλεϊχέλ.

Επί χρόνια, επιστήμονες σε όλο τον κόσμο έχουν επιδοθεί σε μία κούρσα ανάπτυξης νέων μεθόδων, με σκοπό να δημιουργήσουν σπέρμα και ωάρια σε εργαστηριακό περιβάλλον. Οι ειδικοί τώρα αναμένεται να ακολουθήσουν την εμφυτευτική διαδικασία σε ωάρια που ανακαλύφθηκε πριν από μερικούς μήνες και δοκιμάστηκε με επιτυχία σε ποντίκια. Στην περίπτωση αυτή, τα γονιμοποιημένα ωάρια εμφυτεύονται σε θηλυκά, τα οποία κυοφόρησαν και έτεκαν υγιέστατα μικρά. Μάλιστα, οι απόγονοι δεν κληρονόμησαν κανένα πρόβλημα γονιμότητας από τους πατεράδες τους.

Η ανακάλυψη της μεθόδου παραγωγής σπερματοζωαρίων με τεχνητό όρχι δημοσιεύτηκε στις επιστημονικές επιθεωρήσεις «Asian Journal of Andrology» και «Nature».