Σκληρό πόκερ με πολλές μπλόφες παίζεται τα τελευταία 24ωρα για το περίφημο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων σε ποσοστό 50%. Κανένας αυτή την ώρα δεν είναι σε θέση να προεξοφλήσει το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων της χώρας με τους ιδιώτες πιστωτές της, καθώς κάποιοι αρνούνται να αποδεχθούν εθελοντικά αυτή τη ρύθμιση.

Αν δεν βρεθεί κοινός τόπος, τότε το κούρεμα ενδέχεται να γίνει υποχρεωτικό με νομοθετική ρύθμιση, κάτι που θα αποτελεί «πιστωτικό γεγονός» – δηλαδή μια μορφή χρεοκοπίας -, με όσα αυτό συνεπάγεται. Στην τραπεζική αγορά ωστόσο υπάρχουν αισιόδοξες φωνές που υποστηρίζουν ότι τελικά οι ιδιώτες θα υποχωρήσουν και θα υπάρξει σύντομα «φόρμουλα» για το κούρεμα.

– Την ίδια ώρα σοκ και προβληματισμό προκαλεί η ποινική δίωξη για απιστία σε βαθμό κακουργήματος που ασκήθηκε έπειτα από παραγγελία του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη εναντίον του πανίσχυρου μέχρι πρότινος γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Γιάννη Καπελέρη. Η δίωξη στρέφεται και εναντίον της διευθύντριας της Διεύθυνσης Ελέγχου των Τελωνείων του υπουργείου Οικονομικών, ενώ σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία θα αναζητηθούν στο πλαίσιο της κύριας ανάκρισης και πιθανοί ηθικοί αυτουργοί της πράξης. Αφορμή ήταν οι καταγγελίες του παραιτηθέντος γενικού γραμματέα Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών Διομήδη Σπινέλλη και δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για παραμηχανισμό στο υπουργείο Οικονομικών και μη είσπραξη προστίμων ύψους 15 εκατ. ευρώ από εκπρόθεσμη κατάθεση παραστατικών χιλιάδων βενζινοπωλών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, ο Γιάννης Καπελέρης προχώρησε στην έκδοση εγκυκλίου με την οποία ουσιαστικά πάγωνε την είσπραξη προστίμων προαναγγέλλοντας νομοθετική ρύθμιση.

– Αλλες νομοθετικές ρυθμίσεις, όμως, τις οποίες προωθεί η κυβέρνηση Παπαδήμου και έρχονται προς συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο της Πέμπτης, προκαλούν ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου. Πρόκειται για το πολυνομοσχέδιο-μαμούθ, με το οποίο θα επιχειρηθεί να κλείσει ό,τι έμεινε ανοιχτό σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων και αλλαγών το 2011. Το πολυνομοσχέδιο, το οποίο θεωρείται προαπαιτούμενο από την τρόικα για να προχωρήσει η κατάρτιση της νέας δανειακής σύμβασης, ίσως να είναι και το πρώτο σοβαρό τεστ αντοχής της κυβερνητικής συνεργασίας. Και αυτό διότι αφορά πλήθος θεμάτων (από το διαζύγιο-εξπρές, τις εργασιακές σχέσεις και την εφεδρεία έως την απελευθέρωση των ταξί και των φορτηγών και την αλλαγή στον σωφρονιστικό κώδικα), σε πολλά από τα οποία υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

– Στο ΠΑΣΟΚ πάντως το παρασκήνιο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ τις προσεχείς ημέρες θα δοκιμαστεί περισσότερο από κάθε άλλη φορά η συνοχή του κόμματος. Η αυριανή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου είναι κομβική καθώς αναμένεται ο Γιώργος Παπανδρέου να ανοίξει τα χαρτιά του και να δρομολογήσει τις εξελίξεις. Ολο και περισσότεροι πάντως πιστεύουν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν θα παραιτηθεί από την ηγεσία, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση. Θα προτείνει όμως να μπει στην πρώτη γραμμή άλλο στέλεχος ως υποψήφιος πρωθυπουργός. Αν πράγματι αυτό συμβεί, η αντίδραση όσων διεκδικούν την ηγεσία θα είναι μεγάλη.

– Την ίδια ώρα ο Αντώνης Σαμαράς επιμένει ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν πριν από το Πάσχα και θέτει το κόμμα του σε εκλογικό συναγερμό. Στη Λεωφόρο Συγγρού μάλιστα κάποιοι μιλούν για την Κυριακή των Βαΐων. Στον αντίποδα, ο Γιώργος Καρατζαφέρης πιστεύει ότι το καλό της χώρας υπαγορεύει οι εκλογές να γίνουν σε έναν χρόνο.

– Στα σκαριά βρίσκεται και νέο σύστημα μεταθέσεων στρατιωτών μετά την εφαρμογή της αύξησης της θητείας κατά τρεις μήνες. Η εισήγηση του ΓΕΕΘΑ προβλέπει ότι όλοι οι στρατευμένοι νέοι θα κάνουν τα 2/3 της θητείας τους σε μονάδες των συνόρων και το υπόλοιπο, με κάποια κριτήρια, θα γίνεται όσο το δυνατόν εγγύτερα στον τόπο καταγωγής τους. Επίσης, ότι οι νυν υπηρετούντες δεν θα κάνουν πρόσθετη θητεία – αν και οριστική απόφαση δεν υπάρχει. Η αύξηση της θητείας αναμένεται να ισχύσει με την τρέχουσα σειρά κατάταξης.

– Πάντως, όπως και αν εξελιχθούν τα πράγματα στην Ευρώπη, οι ρωγμές στην ελληνική κοινωνία μεγαλώνουν επικίνδυνα. Κάνοντας κανείς μια βόλτα στον προαύλιο χώρο στην οδό Πειραιώς 35, όπου στεγάζεται το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, έρχεται αντιμέτωπος με τη μεγάλη φτώχεια. Καλοντυμένοι, περιποιημένοι, περιμένουν υπομονετικά στην ουρά για να πάρουν το μεσημεριανό τους γεύμα. Ανθρωποι όλων των ηλικιών, στην πλειονότητά τους συνταξιούχοι. Ωστόσο δεν λείπουν άνεργοι νέοι, έγκυοι, παιδιά. Οι αιτήσεις για φαγητό αυξάνονται κάθε μήνα περίπου 10%-15%.