Πενήντα χρόνια συμπλήρωσε το Αμερικανικό Ινστιτούτο για την Οδική Ασφάλεια στους Αυτοκινητοδρόμους (IIHS), το οποίο έχει διεξαγάγει εκατοντάδες κρας τεστ στα επιβατικά αυτοκίνητα.

Πρόκειται για έναν ανεξάρτητο οργανισμό έρευνας και επικοινωνίας ο οποίος χρηματοδοτείται από τις ασφαλιστικές εταιρείες αυτοκινήτων στις ΗΠΑ. Τα πρώτα κρας τεστ πραγματοποιήθηκαν το 1961.

Το IIHS πραγματοποιεί πλήρεις δοκιμές οι οποίες αφορούν εμπρόσθιες και πλευρικές συγκρούσεις.

Το Ινστιτούτο βαθμολογεί τα οχήματα που υποβάλλονται σε δοκιμές πρόσκρουσης (καλό, οριακό, κακό) από όλες τις κατηγορίες.

Για να απονεμηθεί σε κάποιο όχημα το βραβείο Top Safety Pick, πρέπει να επιτύχει την υψηλότερη βαθμολογία σε όλες τις κατηγορίες δοκιμών.

Μια δεκαετία μετά την ίδρυσή του, το Ινστιτούτο άρχισε να συλλέγει δεδομένα για τις συνθήκες των τροχαίων ατυχημάτων, ενώ κάθε χρόνο δημοσιοποιεί μελέτες σχετικά με αυτό.

Φέτος ο κατάλογος των αυτοκινήτων στα οποία απένειμε την κορυφαία διάκριση ασφαλείας (Top Safety Pick) είναι μεγαλύτερος από κάθε άλλη φορά και περιλαμβάνει 115 μοντέλα.

Αξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι στην καλύτερη λίστα των μοντέλων περιλαμβάνονται αρκετά μικρά και μικρομεσαία μοντέλα (συνολικά 69), 38 SUV κ.ά.