Νέες διαστάσεις λαμβάνει το σκάνδαλο των εμφυτευμάτων της Poly Implant Prothese (PIP) στη Βρετανία, όπου η κυριότερη οργάνωση χειρουργικής αισθητικής της χώρας δηλώνει ότι η ρήξη του περιβλήματος των εμφυτευμάτων είναι επτά με οκτώ φορές συχνότερη απ’ ό,τι υπολογιζόταν και οι Αρχές αρχίζουν έρευνα για τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να εκτιμηθούν οι κίνδυνοι. «Είμαι δυσαρεστημένος όσον αφορά την εγκυρότητα των πληροφοριών που είχαμε από τους προμηθευτές», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Αντριου Λάνσλεϊ, ενώ η εφημερίδα «Ιντιπέντεντ» αποκαλύπτει ότι μία στις 12 από τις 40.000 Βρετανίδες που έχουν κάνει προσθετική με τα επίμαχα εμφυτεύματα κινδυνεύει από ιατρικές επιπλοκές. «Πιστεύουμε – κι αυτό θα πρέπει να το επαληθεύσουμε – ότι το ποσοστό ρήξεων είναι μεγαλύτερο, γύρω στο 7% με 8%», ανέφερε στη «Σάντεϊ Τέλεγκραφ» πηγή από την οργάνωση αισθητικής χειρουργικής Transform. Κι ενώ βρετανική Transform υπολογίζει το ποσοστό ρήξεων στο 8%, η γαλλική Υπηρεσία Προϊόντων Ομορφιάς (Afsspaps) εκτιμά ότι από ρήξη κινδυνεύει το 5% των Γαλλίδων που έχουν χρησιμοποιήσει εμφυτεύματα PIP.

Η γαλλική εταιρεία Poly Implant Prothese έκλεισε τον περασμένο χρόνο όταν αποκαλύφθηκε ότι χρησιμοποιούσε βιομηχανική σιλικόνη στα εμφυτεύματα που παρήγε. Εως τότε εκατοντάδες γυναίκες είχαν προχωρήσει στην αφαίρεση των εμφυτευμάτων λόγω της ασυνήθιστα υψηλής συχνότητας ρήξης και διαρροής. Πριν από μερικές εβδομάδες τα εμφυτεύματα συνδέθηκαν με κρούσματα καρκίνου του στήθους. Το σκάνδαλο απέκτησε παγκόσμιες διαστάσεις όταν έγινε γνωστό ότι η ΡΙΡ έκανε εξαγωγές εμφυτευμάτων σε τουλάχιστον 65 χώρες. Την παραμονή της πρωτοχρονιάς, το υπουργείο Υγείας της Κύπρου ανακοίνωσε ότι έχουν εντοπιστεί δεκαοκτώ περιστατικά πλαστικής επέμβασης στήθους με τα ύποπτα εμφυτεύματα, καθώς και άλλες εξήντα περιπτώσεις προσθετικής στήθους που έχουν πραγματοποιηθεί είτε στην Κύπρο είτε εκτός κυπριακών συνόρων, χωρίς όμως να είναι γνωστός ο τύπος του εμφυτεύματος.

ΣΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ. Το σκάνδαλο πέρασε και τα σύνορα της Βενεζουέλας όπου περίπου εκατό γυναίκες κινούνται νομικά εις βάρος της Poly Implant Prothese και των προμηθευτών της στη χώρα.

Στην Ιταλία, οι εισαγγελικές Αρχές διέταξαν έρευνα εις βάρος του 72χρονου ιδρυτή της ΡΙΡ Ζαν Κλοντ Μας για «εμπορική απάτη» και «πώληση προϊόντων επικίνδυνων για την υγεία». Οι γαλλικές Αρχές συνιστούν στις περίπου 30.000 γυναίκες που έχουν κάνει προσθετική στήθους με τα συγκεκριμένα εμφυτεύματα να τα αφαιρέσουν. Οι βρετανικές Αρχές διαβεβαιώνουν από την πλευρά τους ότι εάν προκύψουν νέα δεδομένα σχετικά με την ποιότητα και τους τυχόν κινδύνους των εμφυτευμάτων, θα ενεργοποιηθούν αμέσως για την ασφάλεια των γυναικών. «Οι σωστές συμβουλές και η προστασία των χρηστών αποτελούν πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο βρετανός υπουργός Υγείας.