Ο προκαθορισμός (στήσιμο) των αποτελεσμάτων θεωρείται από τους Βρετανούς η νούμερο ένα απειλή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

Ετσι, για πρώτη φορά θα δημιουργηθεί ειδική μονάδα για την καταστολή του φαινομένου.

Τα προκαθορισμένα (στημένα) αποτελέσματα αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για τη φήμη των Αγώνων, υποστηρίζει ο βρετανός υπουργός Αθλητισμού Χιου Ρόμπερτσον σε δηλώσεις του στους βρετανικούς «Times».

«Δεν μπορείς να υποτιμήσεις τον κίνδυνο γιατί τη στιγμή που οι θεατές θα αρχίσουν να νιώθουν πως αυτό που βλέπουν μπροστά τους δεν είναι αληθινός αγώνας, τότε θα πάψουν να ενδιαφέρονται και όλο το οικοδόμημα θα καταρρεύσει σε μικρά κομμάτια».

«Κάποια στιγμή στα επόμενα δύο, τρία χρόνια θα έχουμε ένα άλλους είδους σκάνδαλο με το στοίχημα. Ελπίζω να μην είναι στους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Στην ειδική μονάδα που θα δημιουργηθεί θα συμμετάσχουν στελέχη από τη Μητροπολιτική Αστυνομία, την Ιντερπόλ και από την υπηρεσία για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

Αποστολή της θα είναι ο εντοπισμός όσων προσπαθούν να στήσουν αγώνες και η αναχαίτισή τους στην προσπάθειά τους να πλησιάσουν τους αθλητές. Ταυτόχρονα θα παρακολουθούνται όλες οι κινήσεις στα πονταρίσματα.

«Ολα τα στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα πως είναι πολύ πιθανό να συμβεί», δήλωσε ο κ. Ρόμπερτσον στο Sky News αναφερόμενος στις πιθανότητες να στηθούν κάποια από τα αγωνίσματα.

«Το πρόβλημα προέρχεται από τα παράνομα συνδικάτα στοιχήματος που δραστηριοποιούνται στην Απω Ανατολή και στο υπογάστριο της Ινδίας, όπως δείχνουν τα στοιχεία», λέει ο βρετανός υπουργός αθλητισμού. Ο κ. Ρόμπερτσον σημειώνει πως υπάρχουν πολλά αθλήματα, όπως είναι το χόκεϊ, που μπορούν να στοχοποιηθούν.

Στην έρευνα που είχε κάνει ο καναδός δημοσιογράφος Ντέκλαν Χιλ για το βιβλίο του «Τα Στημένα» κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο ποδοσφαιρικός αγώνας Ιαπωνία – Γκάνα (1-0) για το ολυμπιακό τουρνουά της Αθήνας είχε στηθεί από το συνδικάτο του στοιχήματος.

Δύο από τους ποδοσφαιριστές της Γκάνας που είχαν αγωνιστεί σ’ εκείνους τους αγώνες, ο Γιουσίφ Τσιμπσά και ο Στέφεν Απια είχαν παραδεχτεί πως τους είχαν πλησιάσει άνθρωποι του συνδικάτου στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. «Μας είχαν πλησιάσει. Νομίζω ήταν το παιχνίδι με την Παραγουάη και μετά αυτό με την Ιαπωνία. Προσπάθησαν ξανά και ξανά αλλά εμείς δεν ενδώσαμε», είχε πει ο Τσιμπσά.

Από το αποτέλεσμα ωστόσο του αγώνα αποδεικνύεται πως κάποιοι από τους συμπαίκτες του είχαν ενδώσει…