Μεγαλύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους άνω του 50% ή επιπρόσθετα δάνεια από τους εταίρους μας πέραν αυτών που έχουν συμφωνηθεί ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που αμφιβάλλει για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της χώρας ακόμη και αν εφαρμοστούν οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου.

Προειδοποίηση προς την ελληνική κυβέρνηση απηύθυνε πρόσφατα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ότι ενδεχομένως το ελληνικό χρέος δεν θα είναι βιώσιμο, ακόμη και με κούρεμα 50% όπως ανέφερε προχθεσινό δημοσίευμα της «Wall Street Journal» με τον τίτλο: «Το ΔΝΤ προειδοποίησε την Ελλάδα για τα επίπεδα του χρέους». Μάλιστα, για τον λόγο αυτό το ΔΝΤ έχει ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να γίνει νέο τεστ βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους της χώρας. Κάτι όμως που δεν αναμένεται να προχωρήσει αφού αντιτίθενται τόσο η κυβέρνηση όσο και οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Το κούρεμα 50% ίσως πλέον να μην είναι αρκετό», για να επαναφέρει το χρέος της Ελλάδας σε βιώσιμα επίπεδα με βάση τις νέες οικονομικές εκτιμήσεις του ΔΝΤ, ανέφερε αξιωματούχος του Ταμείου στη «Wall Street Journal». «Για να είναι πλέον βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας, χρειάζεται είτε μεγαλύτερη απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες είτε επιπρόσθετα δάνεια από την Ευρώπη», δήλωσε στην εφημερίδα και πρόσθεσε ότι «η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους της Ελλάδας δεν είναι πλέον έγκυρη». Σημειώνεται ότι η παροχή βοήθειας από το ΔΝΤ σε υπερχρεωμένες χώρες βασίζεται στην προσδοκία πως οι χώρες θα μπορούν να μειώσουν το χρέος τους σε βιώσιμα επίπεδα.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι στελέχη του ΔΝΤ επεξεργάζονται νέες οικονομικές εκτιμήσεις για την Ελλάδα. Σύμφωνα με στέλεχος του Ταμείου το οποίο δεν κατονομάζεται, το ΔΝΤ εξετάζει μια αυστηρότερη οικονομική αξιολόγηση από αυτή που περιλαμβάνεται στην πέμπτη έκθεση αξιολόγησης που δημοσιοποίησε τον Νοέμβριο, όπου εκτιμήθηκε ότι κούρεμα 50% θα οδηγούσε το ελληνικό χρέος σε βιώσιμα επίπεδα, προβλέποντας όμως ύφεση 5,5% πέρυσι και 3% για το 2012.