Με εξαιρέσεις κρατουμένων από τις ευνοϊκές διατάξεις για την αποσυμφόρηση των φυλακών κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία «δεύτερης ευκαιρίας» από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Εως τώρα η Πολιτεία κρατούσε κλειστή την πόρτα της φυλακής και εξαιρούσε ρητά από τις διατάξεις της προωθούμενης ρύθμισης, που οδηγεί στην ελευθερία περίπου 1.500 κρατουμένους, όσους είχαν καταδικαστεί για οικονομικά εγκλήματα.

Μετά τις αλλαγές πίσω από την κόκκινη γραμμή θα βρεθούν και όσοι εκτίουν ποινή έως δέκα χρόνια και για εγκλήματα ηθικής απαξίας, όπως είναι βιασμοί, ληστείες, αποπλανήσεις ή αρπαγές ανηλίκων και εμπορία ανθρώπων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία, που φέρει τη σφραγίδα του υπουργού Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, είναι η τέταρτη κατά σειρά προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία επτά χρόνια, με στόχο κάθε φορά τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και κράτησης στα διάφορα σωφρονιστικά καταστήματα.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία, η χωρητικότητα των φυλακών όλης της χώρας υπολογίζεται σε 9.700 κρατουμένους. Ο αριθμός όμως των κρατουμένων ανέρχεται σε 12.586 άτομα, από τους οποίους οι 7.000 είναι αλλοδαποί.

Η τροπολογία, όπως είναι γνωστό, αφορά δύο μεγάλες κατηγορίες προσώπων που έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με τη Δικαιοσύνη. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν όλοι εκείνοι που έχουν καταδικαστεί και εκτίουν ποινές έως δέκα χρόνια και η δεύτερη αφορά όσους δεν έχουν φυλακιστεί, αλλά εκκρεμούν σε βάρος τους ανεκτέλεστες καταδικαστικές αποφάσεις ή διώκονται για ήσσονος ποινικής απαξίας αδικήματα.

Οσοι κρατούμενοι εκτίουν ποινές που δεν ξεπερνούν τα δέκα χρόνια, μετά την ψήφιση του νόμου μπορούν να αποφυλακιστούν υπό τις εξής προϋποθέσεις :

n Αν η ποινή έχει διάρκεια έως 3 χρόνια θα πρέπει να έχουν εκτίσει το 1/10 της ποινής.

n Για ποινές από 3 έως 5 χρόνια θα πρέπει να έχουν εκτίσει το 1/5 της ποινής.

n Για ποινές από 5 έως 10 χρόνια θα πρέπει να έχουν εκτίσει το 1/3 της ποινής.

Με την ίδια ρύθμιση προβλέπεται παραγραφή των ποινών μέχρι ενός έτους και μετατροπή ποινών φυλάκισης σε χρηματικές, καθώς και παραγραφή του αξιοποίνου για ήσσονος σημασίας πλημμελήματα και πταίσματα.