Σε κάθε περίπτωση, οι φορολογούμενοι πρέπει να πληρώσουν το τέλος που υπολογίστηκε για φέτος και μετά τη διόρθωση των στοιχείων, η διαφορά θα αφαιρεθεί από το τέλος ακινήτων του 2012, όπως σημειώνει η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών.

Παράλληλα, η ίδια εγκύκλιος παρέχει οδηγίες για τη διευκόλυνση πληρωμής του τέλους, για όσους φορολογούμενους δηλώνουν αδυναμία πληρωμής.

Σημειώνεται ότι η εγκύκλιος αυτή εκδόθηκε βάσει της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία προβλέπει, μεταξύ άλλων, την εξόφληση του τέλους του 2012 σε πέντε διμηνιαίες δόσεις, και την 31η Μαρτίου ως ημερομηνία υπολογισμού του τέλους ακινήτων για το 2012.

Τα βήματα για τη διόρθωση

Βάσει της εγκυκλίου, η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι φορολογούμενοι για τη διόρθωση των λαθών έχει ως εξής;

1) Ο Διαχειριστής Δικτύου της ΔΕΗ θα αποστείλει στους Δήμους της χώρας ηλεκτρονικές καταστάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν τα ακίνητα που βρίσκονται στη διοικητική περιφέρεια του κάθε Δήμου, με τα στοιχεία, βάσει των οποίων υπολογίστηκε το τέλος ακινήτων για το 2011.

2) Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες που έχουν εντοπίσει λάθη στα στοιχεία υπολογισμού του τέλους, θα πρέπει να προσέλθουν στον αρμόδιο Δήμο για τη διόρθωση λαθών στην επιφάνεια, την παλαιότητα ή την τιμή ζώνης του ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου. Οι πολίτες μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις για διόρθωση στον αρμόδιο Δήμο έως την 20ή Ιανουαρίου 2012. Επιπλέον, οι Δήμοι όλης της χώρας θα πρέπει να ελέγξουν εάν στις σχετικές καταστάσεις αποτυπώνονται οι ορθές τιμές ζώνης και σε περίπτωση λάθους να προβαίνουν σε διόρθωσή τους.

3) Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής, οι Δήμοι θα πρέπει να στείλουν έως την 27η Ιανουαρίου τις ενημερωμένες καταστάσεις στον Διαχειριστή Δικτύου της ΔΕΗ, ο οποίος έπειτα θα πρέπει να τις αποστείλει στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων που θα τις ελέγξει ενδεικτικά ως προς την τιμή ζώνης. Σε περίπτωση που εντοπιστεί λάθος σε τιμή ζώνης, η ΓΓΠΣ διορθώνει την κατάσταση, ενημερώνοντας για τη διόρθωση τον αρμόδιο Δήμο. Στη συνέχεια, έως τη 10η Φεβρουαρίου η ΓΓΠΣ διαβιβάζει τις καταστάσεις στον Διαχειριστή Δικτύου.

4) Ο Διαχειριστής Δικτύου της ΔΕΗ, μετά τη λήψη των διορθωμένων καταστάσεων, υπολογίζει, βάσει των νέων στοιχείων, το τέλος ακινήτων που αντιστοιχεί στο ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο και, εφόσον προκύπτει ποσό τέλους χαμηλότερο από αυτό που αρχικά υπολογίσθηκε, βάσει των στοιχείων της 17ης Σεπτεμβρίου 2011, η διαφορά αφαιρείται από το ποσό του τέλους ακινήτων για το έτος 2012. Στις περιπτώσεις που προκύψει αρνητική διαφορά, το ποσό επιστρέφεται στον καταναλωτή από τη ΔΕΗ ή τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος.

Κατά συνέπεια, το τέλος ακινήτων για το έτος 2011 καταβάλλεται όπως έχει υπολογισθεί βάσει των στοιχείων της 17ης Σεπτεμβρίου 2011 και εάν το ποσό τέλους που επανυπολογίζεται βάσει των διορθωμένων στοιχείων είναι μικρότερο από αυτό που υπολογίσθηκε αρχικά, η διαφορά αφαιρείται από το τέλος που αναλογεί στο ακίνητο για το έτος 2012.

Αδυναμία πληρωμής

Όσοι φορολογούμενοι επικαλούνται οικονομική αδυναμία πληρωμής του ειδικού τέλους ακινήτων, θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση, συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα στη ΓΓΠΣ.

Όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν μόνοι την ηλεκτρονική αίτηση, θα μπορούν να την υποβάλουν χειρόγραφα στην αρμόδια Εφορία, η οποία θα προωθεί στη συνέχεια την καταχώρισή της στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Με τη σειρά της, η ΓΓΠΣ, αφού επεξεργαστεί τις αιτήσεις και τα στοιχεία των φορολογουμένων, θα αποστέλλει σχετικό αρχείο στην αρμόδια ΔΟΥ για την οριστική εξέταση των αιτήσεων. Ο προϊστάμενος της Εφορίας θα μπορεί να αποφασίζει, εκτός από την αναστολή διακοπής του ρεύματος, είτε την καταβολή του τέλους σε περισσότερες από τις προβλεπόμενες δόσεις- που είναι δύο για το 2011 και πέντε για το 2012- είτε τον περιορισμό του ποσού του τέλους σε ύψος που κρίνεται αναγκαίο, ώστε ο υπόχρεος να μπορεί να ανταποκριθεί στην καταβολή του, χωρίς να τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η διαβίωση του ιδίου ή των προσώπων που συνοικούν με αυτόν και τον βαρύνουν φορολογικά.

Για τη δεύτερη κατηγορία εξαιρέσεων, που αφορά σε φορολογούμενους για τους οποίους συντρέχουν ειδικοί λόγοι υγείας του χρήστη του ακινήτου στο οποίο επιβλήθηκε το ειδικό τέλος, ή του προσώπου που συνοικεί με αυτόν και τον βαρύνει φορολογικά και αποδεικνύεται ότι η διακοπή του ρεύματος θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή ή την υγεία τους, δεν απαιτείται ηλεκτρονική αίτηση.

Σε αυτές τις περιπτώσεις αποκλειστικά αρμόδιος να διαπιστώσει εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις αναστολής της έκδοσης εντολής διακοπής του ρεύματος και της εκτέλεσής της είναι ο προϊστάμενος της αρμόδιας για τη φορολογία εισοδήματος ΔΟΥ, ο οποίος εκδίδει σχετική πράξη, κατόπιν αίτησης του ενδιαφερομένου.

Ρυθμίσεις για το 2012 και μειωμένους συντελεστές

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, για το έτος 2012 το ειδικό τέλος συνεισπράττεται από τη ΔΕΗ και τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος σε πέντε ισόποσες δόσεις, από τον Απρίλιο του 2012 μέχρι τον Ιανουάριο του 2013.

Για το έτος 2012, το τέλος βαρύνει τον κατά την 31η Μαρτίου 2012 κύριο ή επικαρπωτή του ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου.

Σε μη οικιακά ακίνητα ( βιομηχανίες, πάρκινγκ, ξενοδοχεία) μεγαλύτερα από 1.000 τετραγωνικά μέτρα, ο συντελεστής προσδιορισμού του τέλους, που προκύπτει βάσει της τιμής ζώνης, μειώνεται κατά 30% για το άνω των 1.000 τετραγωνικών μέτρων τμήμα και κατά 60% για το άνω των 2.000 τετραγωνικών μέτρων τμήμα του ακινήτου.

Για τον υπολογισμό του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. έτους 2012 λαμβάνεται υπόψη το εμβαδόν της δομημένης επιφάνειας, το ύψος της τιμής ζώνης και η παλαιότητα του ακινήτου, όπως αποτυπώνονται στη βάση πληροφοριών του Διαχειριστή Δικτύου της Δ.Ε.Η. κατά την 31η Μαρτίου 2012.

Απαλλάσσεται από το ειδικό τέλος ακινήτων το 35% της συνολικής επιφάνειας, βάσει της οποίας υπολογίζεται το τέλος, των κύριων αποκλειστικά τουριστικών καταλυμάτων, δηλαδή των ξενοδοχείων και των κάμπινγκ.

Ο μειωμένος συντελεστής ( 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό) του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. εφαρμόζεται σε πρόσωπα που τα ίδια ή πρόσωπα που τα βαρύνουν φορολογικά, παρουσιάζουν αναπηρία σε ποσοστό από ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω, καθώς και σε πρόσωπα που πάσχουν από εγκεφαλική παράλυση, νοητική αναπηρία, αυτισμό ή σύνδρομο DOWN, σε ποσοστό από εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω.

Ο μειωμένος συντελεστής που ισχύει για τους ανάπηρους ή τα πρόσωπα που βαρύνονται με ανάπηρο καθώς και για τους πολύτεκνους, εφαρμόζεται, εκτός από την περίπτωση κατά την οποία η κύρια ιδιοκατοικούμενη κατοικία ανήκει στον ή στη δικαιούχο, και όταν η ως άνω κατοικία ανήκει κατά πλήρη κυριότητα ή συγκυριότητα στον ή στη σύζυγο του ή της δικαιούχου, καθώς και όταν το ποσοστό συνιδιοκτησίας επί της κύριας ιδιοκατοικούμενης κατοικίας κατανέμεται μεταξύ των συζύγων.

Τα παραπάνω ισχύουν με τον όρο ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις που τίθενται για την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή του τέλους και ότι η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας και των δυο συζύγων δεν υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ, βάσει των στοιχείων ακινήτων του έτους 2008, προσαυξημένων κατά 10.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

Ειδικά για τους πολύτεκνους, ο μειωμένος συντελεστής εφαρμόζεται και όταν ο κατά πλήρη κυριότητα ή συγκυριότητα κύριος ή επικαρπωτής της κύριας ιδιοκατοικούμενης κατοικίας είναι ένα ή περισσότερα από τα προστατευόμενα τέκνα, λόγω θανάτου του ενός εκ των γονέων τους.

Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει, ομοίως, να πληρούνται οι προϋποθέσεις που τίθενται για την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή του τέλους και επιπλέον η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του πολύτεκνου και των προστατευόμενων τέκνων να μην υπερβαίνει τις 150.000€, βάσει των στοιχείων ακινήτων του έτους 2008, προσαυξημένων κατά 10.000€ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.