Ακόμη πιο δύσκολος θα είναι από το 2012 ο δρόμος προς τη σύνταξη. Από την 1η Ιανουαρίου ισχύουν νέα, αυξημένα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για όλους τους εργαζόμενους στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιστήμονες.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στα όρια ηλικίας αφορούν τις γυναίκες, κυρίως αυτές με ανήλικα παιδιά, οι οποίες για να λάβουν κανονική σύνταξη θα πρέπει πλέον να εργάζονται περισσότερο, από έξι μήνες έως και τρία έτη.

Παράλληλα, τόσο οι κύριες όσο και οι επικουρικές συντάξεις προβλέπεται ότι θα υποστούν νέα πλήγματα.

Αιμορραγία. Τα ασφαλιστικά ταμεία λόγω της κρίσης βρίσκονται σε τραγική οικονομική κατάσταση. Δισεκατομμύρια ευρώ χάνονται λόγω της ανεργίας και της μη ασφάλισης των επίσημα υπολογιζόμενων 800.000 ανέργων. Τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ κοστίζει η ανασφάλιστη εργασία 1.250.000 ατόμων (το 25% του εργατικού δυναμικού).

Η μεταρρύθμιση των επικουρικών ταμείων θεωρείται ότι βρίσκεται προ των πυλών – μόνο για λίγες εβδομάδες αναβλήθηκε για λόγους πολιτικής τακτικής των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Ο υπουργός Εργασίας έχει δηλώσει ότι η ενοποίηση των πέντε μεγαλύτερων επικουρικών ταμείων σε ένα είναι ο μόνος τρόπος για να σωθούν οι επικουρικές συντάξεις, έστω και μειωμένες.

Εως και 50%. Oι μειώσεις κατά μέσο όρο θα είναι της τάξης του 20% (χωρίς να αποκλείονται μειώσεις έως και 50% στα Ταμεία που έχουν υψηλά ελλείμματα) και θα γίνουν επιπλέον της ειδικής παρακράτησης τύπου ΛAΦKA που ισχύει ήδη και η οποία θα διατηρηθεί.

H συγκράτηση του ελλείμματος των επικουρικών αποτελεί δέσμευση που έχει αναληφθεί στο πλαίσιο του Μνημονίου.

Aντίστοιχες μειώσεις προβλέπεται ότι θα γίνουν και στα εφάπαξ ειδικά του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Τέλος, με τον νέο ασφαλιστικό νόμο (Λοβέρδου) θα υπάρξει μέσα στο 2012 όχι μόνο αύξηση του μέσου όρου ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά και νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, ο οποίος θα επιφέρει μεσοσταθμική μείωση στις κύριες συντάξεις ύψους 7,5% από το 2012 έως το 2045 και μείωση των αναπηρικών συντάξεων.