Σύμφωνα με τις προκαταρτικές έρευνες της Noble, «εντοπίστηκε φυσικό αέριο καθαρού πάχους περίπου 310 ποδών (δηλαδή 100 μέτρων), ενώ το βάθος της γεώτρησης έφτασε τα 5.861 μέτρα, σε βάθος νερού 1.689 μέτρα», προσέθεσε.

Ο κ. Χριστόφιας χαρακτήρισε τη συνεργασία με τη Noble «παραγωγική», τονίζοντας ότι «η ύπαρξη υδρογονανθράκων στην Κύπρο δημιουργεί τεράστιες προοπτικές για την πατρίδα μας». 

Ακόμα, σημείωσε πως «η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται με σοβαρότητα για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων που βρίσκονται στην κυπριακή ΑΟΖ με στόχο τη μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας».

Ο κ. Χριστόφιας υποστήριξε ότι «η ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Κύπρο πρέπει να αποτελέσει εργαλείο για ειρήνη και κίνητρο για λύση του Κυπριακού».

Κάλεσε την Τουρκία να εργαστεί έμπρακτα για λύση και να σεβαστεί το δίκαιο της θάλασσας, σημειώνοντας ότι «με την επανένωση της Κύπρου θα επωφεληθούν και οι Τουρκοκύπριοι».

Τέλος, ανέφερε ότι η κυβέρνηση προχωρά με σοβαρότητα και υπευθυνότητα στο δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων.

Το συγκεκριμένο πεδίο υδρογονανθράκων εκτιμάται ότι εκτείνεται σε περιοχή που καλύπτει έκταση 40 τετραγωνικών μιλίων.

Πριν την αξιοποίηση του κοιτάσματος θα χρειαστεί να πραγματοποιηθεί ακόμα μία γεώτρηση τελικής αξιολόγησης.

Οι έρευνες της Noble στο «Οικόπεδο 12» της κυπριακής ΑΟΖ ξεκίνησαν πριν από τρεις μήνες και στις 15 Νοεμβρίου είχε ανακοινωθεί ότι τα κοιτάσματα κυμαίνονται μεταξύ 3 και 9 τρισ. κυβικών ποδιών.

Οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών από διάφορες πηγές συνέκλιναν προς εκτιμήσεις για ένα κοίτασμα ανάλογο ή και μεγαλύτερο του γειτονικού «Λεβιάθαν» (14-20 τρισ. κυβικά πόδια).

Ωστόσο, και αυτή η ποσότητα που ανακοίνωσε σήμερα ο κ. Χριστόφιας θεωρείται ιδιαίτερα υψηλή.