Πήρε τα πέντε λεπτά της δημοσιότητας που του αναλογούσαν και τα έκανε μισή ώρα, είπαν γι’ αυτόν, όταν συνέχισε και μετά την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα να βρίσκεται στη δημοσιότητα ως ο αγαπημένος της δεξιάς Αμερικής. Και τώρα, ελέω κρίσης, ο άνθρωπος που έγινε γνωστός ως «Τζο ο Υδραυλικός» ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του στις εκλογές του 2012 για μια έδρα στο αμερικανικό Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Ο Σάμιουελ Τζόζεφ Ουόρτσελμπάχερ, 37 χρόνων σήμερα, έγινε διάσημος στις 12 Οκτωβρίου 2008, όταν ο υποψήφιος τότε Ομπάμα πέρασε από τη γειτονιά του, στο Χόλαντ του Οχάιο, και είχαν ένα διάλογο πέντε λεπτών για το πώς τα φορολογικά σχέδια του Ομπάμα θα επηρέαζαν τη μικρή επιχείρηση του Ουόρτσελμπάχερ. Αμέσως στρατολογήθηκε από τους Ρεπουμπλικανούς και συμμετείχε στην προεκλογική εκστρατεία, εμφανιζόμενος δίπλα στη Σάρα Πέιλιν και τον Τζων Μακέιν σε συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα. Με τα «εργατικά» διαπιστευτήριά του, λευκός και εκπρόσωπος της θεοφοβούμενης Αμερικής, έγινε ο αγαπημένος των συντηρητικών που θεωρούν πως δεν εκπροσωπούνται από το κατεστημένο και άρχισε να γυρίζει τη χώρα μιλώντας σε συγκεντρώσεις του Tea Party. Εξέδωσε ένα βιβλίο (φυσικά με τη βοήθεια συγγραφέα) και ηχογράφησε ένα CD με μουσική κάντρι. Εκανε επίσης μια δημοσιογραφική αποστολή στη Γάζα, θυμίζει ο ανταποκριτής της βρετανικής «Γκάρντιαν», στη διάρκεια της οποίας διαφώτισε τον κόσμο με παρατηρήσεις όπως: «Αν ήμουν πολίτης εδώ, θα ανησυχούσα πολύ».

Τώρα ο Ουόρτσελμπάχερ (ο οποίος, σημειωτέον, ουδέποτε είχε άδεια υδραυλικού) έχει στρέψει τις βλέψεις του στην Ουάσιγκτον. Οι Ρεπουμπλικανοί τον έβαλαν υποψήφιο για τη Βουλή σε μια εργατική εκλογική περιφέρεια του Οχάιο, ελπίζοντας ότι η φήμη του θα του φέρει αρκετούς χρηματοδότες και κεφάλαια για να κερδίσει. «Θέλω να αποδείξω πως απλοί άνθρωποι μπορούν να είναι υποψήφιοι, να κερδίσουν και να κρατήσουν αλώβητη την ακεραιότητά τους», τονίζει ο υποψήφιος σε δήλωση που εξέδωσε. Στην ιστοσελίδα της εκστρατείας του (Joeforcongress2012.com) γράφει πως στην Ουάσιγκτον θα είναι «σθεναρός υποστηρικτής της εργατικής τάξης, των συντηρητικών αξιών». Κατά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, την περασμένη εβδομάδα, είπε μάλιστα πως αποφάσισε να μπει στην πολιτική με τους Ρεπουμπλικανούς επειδή πίστευε ότι δεν θα είχε καμιά ελπίδα ως ανεξάρτητος. «Ποιο είναι το μικρότερο από τα δύο κακά; Δεν ξέρω», πρόσθεσε, ξέροντας πάντως καλά πως, με το Κογκρέσο να έχει παραλύσει εξαιτίας της κομματικής αντιπαράθεσης και την οικονομία να καταρρέει, οι αμερικανοί ψηφοφόροι δεν βλέπουν με καλό μάτι τα κόμματα και τους πολιτικούς.

Αντίπαλος του «Τζο του Υδραυλικού» το 2012 από την πλευρά των Δημοκρατικών θα είναι είτε η Μάρσι Κάπτουρ, η γυναίκα με τη μεγαλύτερη θητεία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, είτε ο αριστερός Ντέινς Κούτσινιτς – θα κριθεί σε προκριματικές εκλογές μετά την ένωση των δύο εκλογικών περιφερειών τους.