Λογιστικό λάθος 55 δισεκατομμυρίων ευρώ που δεν έχει προηγούμενο ανακάλυψε η γερμανική κυβέρνηση στους υπολογισμούς της για το χρέος. Και μπορεί μεν να βγήκε σε καλό αφού με την αναθεώρηση των στοιχείων το χρέος μειώθηκε και μάλιστα σημαντικά, όμως οι εξελίξεις προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων κυρίως από την αντιπολίτευση που επιτέθηκε με δριμύτητα στον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο Σόιμπλε χθες ζήτησε να γίνει κατεπείγουσα έρευνα.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», το λάθος εντοπίστηκε σε μια «κακή τράπεζα», την FMS Wertmanagement, όπου διοχετεύτηκαν πολλά δισ. τοξικών χρεών της μητρικής Hypo Real Estate από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Στις αρχές Οκτωβρίου ανακαλύφθηκε ότι είχαν γίνει από λάθος διπλές εγγραφές με αποτέλεσμα το χρέος να εμφανίζεται υψηλότερο. Αμέσως ενημερώθηκε το υπουργείο Οικονομικών, αν και χρειάστηκε να περάσουν εβδομάδες πριν αποκαλύψει το θέμα το «Stern». Πλέον μετά την ανακάλυψη του λάθους το χρέος της Γερμανίας μειώνεται κατά 55 δισ. ευρώ και διαμορφώνεται στο 81% αντί 84%.

«Η κακή τράπεζα της Hypo Real Estate ελέγχεται από το Δημόσιο και γι’ αυτήν είναι υπεύθυνος ο (υπουργός Οικονομικών) Βόλφγκανγκ Σόιμπλε», είπε σύμφωνα με τους «Φαινάνσιαλ Τάιμς» ο κοινοβουλευτικός ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών Τόμας Οπερμαν. Η FMS Wertmanagement μπορεί να προκαλέσει κι άλλους πονοκεφάλους στη γερμανική κυβέρνηση επειδή έχει στο χαρτοφυλάκιό της ελληνικά κρατικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 7,2 δισ. ευρώ καθώς και άλλο ελληνικό κρατικό χρέος αξίας 1,6 δισ., αναφέρει ακόμη η βρετανική εφημερίδα.