Σκληρό παζάρι με τους τραπεζίτες για το κούρεμα κατά 50% του χρέους, ύψους 206 δισ. ευρώ, αρχίζει από σήμερα το υπουργείο Οικονομικών, με δέλεαρ μετρητά ύψους 30 δισ. ευρώ και υπό το ειδικό βάρος του τελεσιγράφου του υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε, με το οποίο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο οι ιδιώτες να χάσουν ακόμη και το 100% των απαιτήσεών τους αν δεν τηρήσουν τη συμφωνία.

«Λέγαμε πάντα ότι προτιμούμε το εθελοντικό κούρεμα, έχουμε εξηγήσει όμως επίσης ότι ένας λιγότερο συναινετικός δρόμος δεν μπορεί να αποκλειστεί», τονίζει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών σε δηλώσεις του στο περιοδικό «Spiegel», προσθέτοντας πως αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, αυτό θα έχει σημαντικές συνέπειες για τους ιδιώτες πιστωτές. Την ίδια ώρα ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου Τσ. Νταλάρα με δηλώσεις του στη «Welt am Sontag» εκφράζει την αισιοδοξία του ότι «το 90% και πλέον των τραπεζών θα συμμετάσχει», ενώ αναδεικνύοντας τον καθοριστικό ρόλο της γερμανίδας Καγκελαρίου Α. Μέρκελ στις διαπραγματεύσεις, αποκαλύπτει ότι το αρχικό πακέτο εγγυήσεων ύψους 20 δισ. ευρώ δεν ικανοποιούσε τις τράπεζες και με παρέμβασή της στο παρά πέντε το ποσό αυξήθηκε σε 30 δισ. ευρώ ανοίγοντας τον δρόμο για την τελική συμφωνία.

Το πακέτο αυτό αφορά τη συνεισφορά των κρατών – μελών με τη μορφή ανταλλαγμάτων προς τις τράπεζες ώστε να «τρέξει» η εθελοντική συμμετοχή τους στη μείωση του ελληνικού χρέους (PSI). Συγκεκριμένα, η ελληνική πλευρά, στη βάση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου έχει στη διάθεσή της κεφάλαια ύψους 30 δισ. ευρώ, τα οποία μπορούν να καταβληθούν στις τράπεζες που θα μετάσχουν στο εθελοντικό κούρεμα των ομολόγων τους υπό μορφή μετρητών ή εγγυήσεων.

ΑΝΤΙΔΩΡΑ. Στο πακέτο αυτό έχει κάνει επανειλημμένως αναφορά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος μιλώντας για «επαρκή αντίδωρα». Οπως εξηγεί αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, αν ένας θεσμικός επενδυτής κατέχει ομόλογα ύψους 200 εκατ. ευρώ επί των οποίων θα επιβληθεί κούρεμα 50%, τα 100 εκατ. ευρώ της νέας απαίτησης θα μπορούσαν να μοιραστούν σε 70 εκατ. ευρώ νέων ομολόγων και 30 εκατ. ευρώ μετρητών.

Η παράμετρος αυτή, συνιστά το ένα σκέλος του «αντίδωρου». Το άλλο βρίσκεται στις παραμέτρους της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Οι αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου ανοίγουν παράθυρο για τις τράπεζες ώστε να αποφύγουν ενδεχόμενη κρατικοποίησή τους στον βαθμό που θα χρειαστούν στη συνέχεια ανακεφαλαιοποίηση. Η συμφωνία προβλέπει ότι θα δοθούν επιπλέον 30 δισ. ευρώ για ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Μέχρι πρότινος, μονόδρομο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αποτελούσε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με αντάλλαγμα την έκδοση κοινών μετοχών από την πλευρά των τραπεζών, γεγονός που θα οδηγούσε στην προσωρινή κρατικοποίησή τους. Μετά τις αποφάσεις της τελευταίας Συνόδου Κορυφής, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να γίνει απευθείας από το EFSF. «Αν επιλεγεί η απευθείας ενίσχυση από το EFSF, χωρίς εγγραφή στο ελληνικό δημόσιο χρέος, τότε το αντάλλαγμα θα το αποφασίσει το ίδιο το ΕFSF…», αναφέρει κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Το νέο σχέδιο συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, το PSI Plus, όπως το αποκαλεί ο Ε. Βενιζέλος, επιδιώκεται να οριστικοποιηθεί μέσα στις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες. Κρίσιμη παράμετρος, πέραν του τρόπου «πληρωμής» των τραπεζών, είναι επίσης ο χρόνος εγγραφής των ζημιών που θα καταγράψουν στους ισολογισμούς τους, εάν δηλαδή θα πρέπει αυτό να γίνει για παράδειγμα στο τέλος του χρόνου ή αν θα πρέπει να γίνει την ώρα που θα γίνει η ανταλλαγή των ομολόγων.

Για να γίνει το κούρεμα απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ενεργοποίηση του νέου πακέτου βοήθειας από την ΕΕ, με την ψήφιση της σχετικής συμφωνίας από τη Βουλή έως το τέλος του έτους, ώστε το κούρεμα να πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2012.