Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς έχει ξεπεράσει το «ψυχολογικό όριο» του 6% και σήμερα ανήλθε έως το 6,13%, ενώ του 5ετούς ομολόγου ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο από την ένταξη της χώρας στην Ευρωχζώνη το 1999 (5,90%).

Τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) σημείωσαν άνοδο 26 μονάδων στις 426 μονάδες βάσης.

Αντίστοιχες πιέσεις εκδηλώνονται σε Ισπανία και Βέλγιο, όπου τα CDS ενισχύθηκαν κατά 15 (στις 330 μονάδες) και 22 μονάδες αντίστοιχα.

Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων στις δύο παραπάνω χώρες αυξήθηκαν κατά 0,13% και 0,10% σε 5,64% και 4,40% αντίστοιχα.

Στον αντίποδα, η απόδοση του γερμανικού τίτλου υποχώρησε στο 2,14%.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, η ΕΚΤ αγοράζει ιταλικά και -κυρίως- ισπανικά ομόλογα, προκειμένου να περιορίσει τις πιέσεις.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου κινείται σε θετική κατεύθυνση, αλλά επισημαίνουν ότι απομένουν ακίμα πολλές λεπτομέρειες να διευκρινιστούν.

«Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, μας λένε ότι η αγορά δεν νιώθει εμπιστοσύνη πως η Σύνοδος θα τραβήξει μία γραμμή κάτω από την κρίση. Λένε ότι η αγορά βλέπει ακόμα περιθώριο για μετάδοση της κρίσης ότι η Ιταλία είναι» το επόμενο πιθανό θύμα, σχολίασε στο Bloomberg ο υπεύθυνος στρατηγικής για τις αγορές σταθερού εισοδήματος της Rabobank International στο Λονδίνο, Ρίτσαρντ ΜακΓκουάιρ.

«Δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειε, είπε από την πλευρά ο υπεύθυνος στρατηγικής για τα επιτόκια της ING στο Άμστερνταμ, Αλεσάντρο Τζιανσάντι.