Σε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια εκτιμάται και η ζημιά στην εθνική οικονομία.

Πριν την απόφαση, η εταιρία είχε ανακοινώσει πως αν το Διαιτητικό Δικαστήριο αποφασίσει «οριστική διακοπή» των κινητοποιήσεων, οι πτήσεις μπορούν να ξαναρχίσουν μέσα σε λίγες ώρες.

«Δεν είχαμε άλλη επιλογή» δικαιολογήθηκε για την απόφασή του ο γενικός διευθυντής της εταιρίας, Άλαν Τζόϊς, ο οποίος υποστήριξε ότι η εταιρία «αργοπέθαινε» λόγω του απεργιακού αγώνα που διεξήγαγαν τρία συνδικάτα. Οι εργαζόμενοί της διεκδικούν μισθολογικές αυξήσεις, καλύτερες συνθήκες εργασίας και δεν δέχονται την αναδιάρθρωση και την μεταφορά εργασιών σε χώρες της Ασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Τζόις, οι εργαζόμενοι που εμπλέκονται στις κινητοποιήσεις αποκλείστηκαν από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας, ώστε να προχωρήσει το μέτρο της καθήλωσης των αεροσκαφών.

Από την πλευρά τους τα συνδικάτα κατηγόρησαν τον κ, Τζόις ότι ο ίδιος καταστρέφει την εταιρία με την στρατηγική του.

Παρέμβαση για το θέμα, ζητώντας τη γρήγορη επίλυση του, έκανε και η πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζούλια Τζίλαρντ. «Θέλω να δω το ζήτημα να επιλύεται. Έχουμε κάνεις τις απαραίτητες ενέργειες για να πάει το ζήτημα στην επιτροπή διαιτησίας».

Η διαμάχη ξεκίνησε τον περασμένο Αύγουστο όταν η Qantas ανακοίνωσε πρόγραμμα αναδιάρθρωσης μετά από τις ζημιές ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας (περίπου 150 εκατ. ευρώ) που είχε κυρίως στις διεθνείς πτήσεις.

Τα συνδικάτα κινητοποιήθηκαν μπροστά στο ενδεχόμενο απώλειας θέσεων εργασίας με αποτέλεσμα να κλιμακωθεί η κατάσταση μέχρι το προχθεσινό λοκ άουτ. Ωστόσο, παρά το ότι οι πιλότοι συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις, όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι στην εταιρεία συνεχίζουν να απέχουν.