Το ΑΑΑ για την πιστοληπτική ικανότητα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) επιβεβαιώνουν οι τρεις οίκοι αξιολόγησης Standard and Poor’s, Moody’s και Fitch, δύο ημέρες μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες με στόχο να τερματιστεί η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.

Η Standard and Poor’s σημειώνει ότι η προοπτική για το EFSF είναι «σταθερή», γεγονός που σημαίνει ότι δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο μιας υποβάθμισής του στο άμεσο μέλλον.

«Οι εγγυήσεις των χωρών μελών της Ευρωζώνης εξακολουθούν να είναι ο βασικός παράγοντας που στηρίζει τη βαθμολογία του EFSF», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ομόλογα και σε γουάν;

Ο επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι το Ταμείο θα μπορούσε να εκδώσει χρεόγραφα σε όποιο νόμισμα θέλει, περιλαμβανομένου του κινεζικού γουάν, εάν το θέλει το Πεκίνο.

Ο Ρέγκλινγκ βρίσκεται στην Κίνα σε μια προσπάθεια να πείσει το Πεκίνο να επενδύσει στο EFSF προκειμένου να αυξηθεί η «δύναμη πυρός» του για να ξεπεραστεί η κρίση χρέους της Ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, ο διευθυντής του EFSF ανέφερε ότι θα μπορούσαν να εκδοθούν ομόλογα σε γουάν με την έγκριση των κινεζικών αρχών, αν και -όπως παραδέχτηκε- αυτό θα ήταν δύσκολο.