Τεράστιες καταστροφές και ανθρωπιστική κρίση προκαλούν τα έντονα καιρικά φαινόμενα που πλήττουν τις τελευταίες εβδομάδες τη Νοτιοανατολική Ασία. Σε ένα τόξο που εκτείνεται από την Ταϊλάνδη, την Καμπότζη, το Λάος, το Βιετνάμ, τη Βιρμανία έως και τις Φιλιππίνες, οι πλημμύρες και οι τυφώνες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 1.000 ανθρώπους, ενώ επηρεάζουν τη ζωή τουλάχιστον οκτώ εκατομμυρίων. Μάλιστα, αναμένονται επιπτώσεις και στη διεθνή οικονομία καθώς η τιμή του ρυζιού προβλέπεται να αυξηθεί σημαντικά, μια και σε πολλές από τις πληγείσες περιοχές υπήρχαν τεράστιες εκτάσεις με ορυζώνες.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη στην Ταϊλάνδη και ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα των 12 εκατ. κατοίκων Μπανγκόκ, πολλές περιοχές της οποίας έχουν καλυφθεί από νερό, ενώ χθες το βράδυ οι Αρχές προειδοποιούσαν για «εισροή τεραστίων ποσοτήτων νερού» από τα ξεχειλισμένα ποτάμια, με κίνδυνο μέσα στις επόμενες ημέρες η ασιατική μεγαλούπολη να έχει μετατραπεί σε λίμνη.

ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ. Σε αρκετές περιοχές τα τρόφιμα και το νερό χορηγούνται πλέον με το δελτίο και μεγάλης κλίμακας εκκενώσεις πραγματοποιούνται σε πολλές γειτονιές της Μπανγκόκ που βρίσκονται κοντά σε ποτάμια. «Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή, πρέπει να παρακολουθούμε ενδελεχώς την κατάσταση μέχρι τις 31 Οκτωβρίου», δήλωσε ο κυβερνήτης της ταϊλανδικής πρωτεύουσας, Σουκουμπάντ Παριμπάτρα. «Αναμένουμε τεράστιες ποσότητες νερού». Διευκρίνισε ότι το 90% των βόρειων προαστίων της πόλης είναι σκεπασμένες από νερό, ενώ 16 περιοχές υπάρχουν φόβοι ότι θα πλημμυρίσουν.

Οι χειρότερες πλημμύρες στην Ταϊλάνδη εδώ και μισό αιώνα είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 380 άνθρωποι, ενώ περίπου 2,5 εκατομμύρια δυσκολεύονται να επιβιώσουν, με 120.000 να έχουν βρει στέγη σε καταφύγια και 720.000 να χρήζουν άμεσης ιατρικής βοήθειας. Οσοι κάτοικοι της Μπανγκόκ βρίσκονται σε περιοχές που δεν έχουν καλυφθεί από νερά, προσπαθούν να συγκεντρώσουν προμήθειες σε τρόφιμα, ενώ χιλιάδες άνθρωποι συρρέουν σε σταθμούς τρένων και λεωφορείων θέλοντας να εγκαταλείψουν την πρωτεύουσα.

ΕΦΙΑΛΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ. Καθώς η παλίρροια φτάνει στον κόλπο της Ταϊλάνδης, ο Σέρι Σουπαρατίντ, διευθυντής του Κέντρου Κλιματικής Αλλαγής και Καταστροφών του Πανεπιστημίου Ρανγκσίτ, παραδέχθηκε ότι η μοίρα της πόλης έγκειται πλέον στο εάν αντέξουν τα προστατευτικά αναχώματα στις όχθες των ποταμών. «Στην περίπτωση που γίνει πραγματικότητα το χειρότερο σενάριο, εάν δηλαδή σπάσουν όλα τα προχώματα τότε όλη η πόλη θα πλημμυρίσει». Η Πρωθυπουργός Γινγκλούκ Σιναουάτρα δήλωσε ότι οι πλημμύρες μπορεί να διαρκέσουν και έναν μήνα, προσπάθησε όμως να δείξει αισιόδοξη προσθέτοντας ότι «τουλάχιστον δεν θα δούμε το νερό να φτάνει σε ύψος δύο ή και τριών μέτρων ή να παραμένει επί τρεις μήνες όπως είδαμε σε άλλες περιοχές».

Μέχρι στιγμής είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η οικονομική ζημιά για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Νοτιοανατολικής Ασίας, όμως η πρόβλεψη για ανάπτυξη από το 4,1% έπεσε σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας στο 2%.