Μεταμεσονύκτιο θρίλερ με δραματικές ανατροπές και απειλή χρεοκοπίας της χώρας μας εκτυλισσόταν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες στις Βρυξέλλες στη Σύνοδο Κορυφής των κρατών – μελών της ευρωζώνης.

23.00 Γύρω στις 11 το βράδυ άρχισε να δημιουργείται κλίμα αισιοδοξίας στην ελληνική πλευρά καθώς οι πληροφορίες από τη Σύνοδο της ευρωζώνης αλλά και από τα παράλληλα euroworking groups έδειχναν ότι η απόφαση για το χρέος της Ελλάδας κινούνταν πάνω – κάτω στην κατεύθυνση που επεδίωκε η κυβέρνηση.

23.30 Τα πρώτα θετικά μηνύματα από τη Σύνοδο μετέφερε μέσω τηλεδιάσκεψης στα μέλη της Κυβερνητικής Επιτροπής στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας ότι έχει σχεδόν εξασφαλιστεί η εθελοντική συμμετοχή, η μείωση του χρέους κατά 100 δισ. ευρώ, η μείωση των επιτοκίων δανεισμού της χώρας αλλά και μία καλύτερη εκδοχή σε ό,τι αφορά τα ζητήματα εποπτείας και εθνικής κυριαρχίας.

00.00 Γύρω στα μεσάνυχτα υπήρξε η πρώτη ημιεπίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών που υπονοούσε ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε θετική κατεύθυνση καθώς βελτιώθηκε και το κείμενο σε ό,τι αφορά τα θέματα κυριαρχίας.

01.00 Η Σύνοδος διεκόπη προσωρινά για ένα μικρό διάλειμμα και ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε την κυβερνητική αποστολή ότι οι διαπραγματεύσεις πηγαίνουν σχετικά καλά. Παράλληλα, οι Μέρκελ, Σαρκοζί , βαν Ρόμπαϊ και Γιούνκερ ζητούσαν από τον Νταλάρα, επικεφαλής του IIF, να αποδεχτεί τους όρους της ευρωζώνης. Επειτα από πιέσεις μίας ώρας η συνάντηση οδηγήθηκε σε ναυάγιο. Ο κ. Νταλάρα διαμήνυσε ότι δεν αποδέχεται κανέναν όρο της συμφωνίας. Στο μεταξύ κυβερνητικοί παράγοντες διαβεβαίωναν ότι «η συμφωνία κλείνει» και ότι σε λίγη ώρα ο Γ. Παπανδρέου θα δώσει συνέντευξη Τύπου για να ανακοινώσει τις αποφάσεις. Μιλούσαν για προκαταβολή 30 δισ. ευρώ από τη νέα δανειακή σύμβαση ύψους 130 δισ. που επρόκειτο να δοθεί στους τραπεζίτες, για μείωση του χρέους κατά 100 δισ. ευρώ και επιπλέον για επικείμενο κούρεμα της τάξης του 48-50%

02.30 Η Ανγκελα Μέρκελ επέστρεψε στη Σύνοδο της ευρωζώνης και απείλησε με υποχρεωτικό κούρεμα, ήτοι με χρεοκοπία των τραπεζών. Η εμπλοκή προκάλεσε αναστάτωση στους ευρωπαίους ηγέτες που υπέδειξαν στους Α. Μέρκελ και Ν. Σαρκοζί να συναντηθούν εκ νέου με τον κ. Νταλάρα.

03.30 Εγινε γνωστό ότι οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας μαζί με την Κριστίν Λαγκάρντ ζήτησαν νέα συνάντηση με τον Τσαρλς Νταλάρα για να τον θέσουν ενώπιον του διλήμματος: «Ή δέχεστε τους όρους μας ή πάμε σε χρεοκοπία». Η απειλή χρεοκοπίας προκάλεσε μούδιασμα στην κυβερνητική αποστολή που εμφανιζόταν πλέον πολύ πιο επιφυλακτική για τις εξελίξεις.

04.00 Πληροφορίες από γαλλικές πηγές έλεγαν ότι ίσως υπάρξει συμφωνία διαπιστώνοντας μικρή πρόοδο…

04.30 Εγινε γνωστή η επίτευξη της συμφωνίας με τις τράπεζες