Τριπλή κόκκινη γραμμή σπεύδει να τραβήξει η ΝΔ απέναντι στη συμφωνία των Βρυξελλών για το κούρεμα του ελληνικού χρέους, προετοιμάζοντας το έδαφος για την καταψήφιση και της νέας δανειακής σύμβασης που θα κληθεί να εγκρίνει η χώρα μας.

Στο γαλάζιο επιτελείο σχεδόν προεξοφλούν ότι η νέα συμφωνία θα θίγει κυριαρχικά εθνικά δικαιώματα, καθώς θα περιορίζει την ελευθερία κινήσεων στην ελληνική κυβέρνηση ως προς την άσκηση της οικονομικής πολιτικής. Υπό το πρίσμα αυτό, ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιάννης Μιχελάκης κάλεσε χθες την κυβέρνηση «να υπερασπιστεί την αξιοπρέπεια των Ελλήνων και να μη δεχτεί καν οποιαδήποτε συζήτηση για εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας μας». Ενδεικτική του σχεδιασμού της Λεωφόρου Συγγρού είναι και η χθεσινή παρέμβαση του εξ απορρήτων συμβούλου του κ. Σαμαρά, Χρύσανθου Λαζαρίδη, ο οποίος δήλωσε (στο Mega) ότι η αξιωματική αντιπολίτευση «δεν δέχεται ύπατο αρμοστή…».

Παράλληλα η ΝΔ βάζει τον πήχυ για το χρέος μετά το κούρεμα στα επίπεδα που το άφησε η κυβέρνηση Καραμανλή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάθε υψηλότερο ποσοστό χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ θα αποτελεί μια ακόμη αποτυχία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. «Αναμένουμε να δούμε εάν η όποια ελάφρυνση χρέους θα μας επιστρέψει τουλάχιστον εκεί που ήμασταν από πλευράς χρέους και τόκων το 2009 και πριν αρχίσουν οι θυσίες του λαού» είναι το μήνυμα της Λεωφόρου Συγγρού.

Μια τρίτη κόκκινη γραμμή για την αξιωματική αντιπολίτευση περνά μέσα από τη διασφάλιση της ρευστότητας των τραπεζών, ώστε να μπορεί να υπάρξει σχέδιο «επανεκκίνησης» της οικονομίας, καθώς και από τη στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων. Στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά τόνιζαν χθες ότι θα βρει απέναντι τη ΝΔ κάθε συμφωνία που θα συνοδευτεί από νέες αλλαγές στο συνταξιοδοτικό και νέες περικοπές στις συντάξεις, ενώ εξέφραζαν ανησυχία ότι μια τέτοια απόφαση μπορεί «να ανάψει το φιτίλι μιας ανεξέλεγκτης κοινωνικής έκρηξης», όπως έλεγαν χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση, το ηγετικό επιτελείο της ΝΔ προετοιμάζεται να στρέψει τα πυρά του στον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών, υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία των Βρυξελλών «κλείδωσε» ερήμην τους και χωρίς οποιαδήποτε διαπραγμάτευση από ελληνικής πλευράς.