Σε μερική αναθεώρηση της στρατηγικής που είχε χαραχτεί ενόψει των αποφάσεων της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου οδηγείται η κυβέρνηση μετά τη βαθιά ανάσα που πήρε η χώρα από τις αποφάσεις αυτές.

Αυτό τουλάχιστον εκτιμούσαν κυβερνητικοί παράγοντες χθες, λίγες μόνο ώρες μετά την ολοκλήρωση της μαραθώνιας συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής που αποφάσισε το γενναίο κούρεμα του ελληνικού χρέους και τη νέα δανειακή σύμβαση προς τη χώρα. «Θα πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας σε αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός, ότι «οι πολίτες θέλουν αλλαγές και όχι εκλογές». Είναι μια σαφής θέση που απαντάει συγκεκριμένα στα ερωτήματα που τίθενται για την επόμενη μέρα της Συνόδου» ανέφεραν στα «ΝΕΑ».

Η δήλωση Παπανδρέου που έγινε σε ερώτηση για το αν θα επιδιώξει την έγκριση της συμφωνίας για τον νέο δανεισμό της χώρας με αυξημένη πλειοψηφία 3/5 (ή 180 εδρών) δημιουργεί ασφαλώς νέα δεδομένα στην προβληματική που είχε αναπτυχθεί στο εσωτερικό της κυβερνώσας παράταξης όλες τις προηγούμενες ημέρες, για το αν η κυβέρνηση θα μπορούσε να σηκώσει το βάρος των νέων αποφάσεων μόνη ή θα έπρεπε να επιδιώξει ευρύτερες συναινέσεις.

Τώρα, όπως δείχνει και η απάντηση του κ. Παπανδρέου, το ερώτημα αυτό έχει απαντηθεί από μόνο του και ο Πρωθυπουργός φαίνεται να απομακρύνεται από την ιδέα μιας πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, Τουλάχιστον μέχρι να αρχίσει να αποδίδει καρπούς η νέα συμφωνία.

Με 153 «ΝΑΙ». Οπως έλεγαν συνεργάτες του, αν τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιμείνουν στη στείρα άρνησή τους, θα επιδιώξει την ψήφιση της συμφωνίας με την πλειοψηφία (153 έδρες) της κυβερνώσας παράταξης. Αλλωστε, η κυβέρνηση εξασφαλίζει ένα δίμηνο σχετικής «πολιτικής ησυχίας», αφού η νέα δανειακή σύμβαση δεν πρόκειται να πάει για έγκριση στη Βουλή πριν από την έλευση του νέου έτους. Το ίδιο φαίνεται να απομακρύνεται και η σκέψη για διενέργεια δημοψηφίσματος με ένα διλημματικού χαρακτήρα ερώτημα το οποίο θα αφορά την κρίση και το ναι ή όχι στα μέτρα.

Το ενδιαφέρον τώρα εστιάζεται στις κινήσεις που θα κάνει στο εσωτερικό της κυβέρνησης ο Πρωθυπουργός προκειμένου να δώσει νέα ώθηση στο κυβερνητικό έργο, καθώς έχει ήδη καθυστερήσει η υλοποίηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος σε μια σειρά από δεσμεύσεις απέναντι στην τρόικα. Πρόκειται για:

n τις αποκρατικοποιήσεις οι οποίες καθυστερούν σοβαρά,

n τις διαρθρωτικές αλλαγές στον δημόσιο τομέα, που επίσης καθυστερούν,

n τις καταργήσεις και τις συγχωνεύσεις δημοσίων οργανισμών και φορέων που ελέγχονται από το Δημόσιο.

Ο Πρωθυπουργός, όπως έχει εξομολογηθεί σε πρόσφατους συνομιλητές του, αντιμετωπίζει θέμα με την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης στην πιο κρίσιμη φάση της προσπάθειας για την αποφυγή της χρεοκοπίας της χώρας. Με βάση αυτές τις εκμυστηρεύσεις δεν αποκλείεται τελικά ο κ. Παπανδρέου να καταφύγει σε ορισμένες στοχευμένες αλλαγές, οι οποίες θα ανανεώσουν την κυβέρνηση και θα της δώσουν τη φρεσκάδα που απαιτούν οι περιστάσεις.

Κεντρικό πρόβλημα πάντως για τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση εξακολουθεί να αποτελεί η κατάσταση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, η οποία δέχεται έντονες πιέσεις από τη βάση του κόμματος, αλλά και την κοινωνία, κάθε φορά που καλείται να υπερψηφίσει μέτρα κατ’ εφαρμογήν του Μνημονίου. Ο Πρωθυπουργός, ο οποίος έχει χαϊδέψει πολλές φορές τα αυτιά της ΚΟ εξυμνώντας το εθνικό καθήκον που επιτελεί και απονέμοντάς της εύσημα για τη συμβολή της στη διάσωση της χώρας, πρόκειται να απευθυνθεί για ακόμη μία φορά το τελευταίο διάστημα στους βουλευτές. Η συνεδρίαση της ΚΟ, η οποία έχει έκτακτο χαρακτήρα και είναι σε συνέχεια των αποφάσεων της Συνοδού Κορυφής της Τετάρτης στις Βρυξέλλες, θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα.

Για το περιεχόμενο της συμφωνίας ενημέρωσε χθες τους πολιτικούς αρχηγούς ο Πρωθυπουργός. Δεν αποκλείεται μέσα στην εβδομάδα ο Γιώργος Παπανδρέου να ζητήσει σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής για να την ενημερώσει.