Τραπεζικές πηγές και αναλυτές συμφωνούν ότι καθοριστικό ρόλο για να αποφύγει η χώρα την ασφυξία και τον αργό θάνατο λόγω δημοσιονομικής προσαρμογής θα παίξουν οι ιδιωτικοποιήσεις και οι μεταρρυθμίσεις.

«Οι ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι απλώς άντληση εσόδων. Οταν πουλάς ένα λιμάνι, αυτός που το παίρνει δεν το αφήνει όπως είναι, αλλά κάνει επενδύσεις εκεί και δημιουργεί θέσεις εργασίας» έλεγε χθες τραπεζικό στέλεχος, θέλοντας να τονίσει την ανάγκη να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις.

Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, όπως προκύπτει από τα τελευταία ντοκουμέντα της τρόικας, έχει αναπροσαρμοστεί προς τα κάτω, στα 40 δισ. ευρώ ως το 2020, προκειμένου προφανώς να αποκτήσει πιο ρεαλιστικό περιεχόμενο. Επιπλέον, όμως, είναι προφανές ότι έχουν δρομολογηθεί με γερμανική κυρίως πρωτοβουλία άλλα προγράμματα, όπως το «Ηλιος» με στόχο κι αυτά την προσέλκυση επενδύσεων.

Επίσης, καθοριστικό ρόλο επιδιώκεται να παίξουν οι πρωτοβουλίες που θα αναλάβει ο Χορστ Ράιχενμπαχ με την Ομάδα Δράσης του. Μεταξύ αυτών, οι πρωτοβουλίες για να ξεκινήσουν τα μεγάλα έργα των αυτοκινητοδρόμων και για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με εγγυήσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.