Επαφές με την Κίνα έχουν αρχίσει οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Στόχος των Ευρωπαίων είναι να ενισχύσουν το Ταμείο ώστε η ισχύς του να φτάσει το ένα τρισ. ευρώ από 440 δισ. ευρώ σήμερα. Αυτό θα γίνει με την παροχή εγγυήσεων, με «μόχλευση» ή με τη συμμετοχή επενδυτών στους οποίους μπορεί να περιλαμβάνονται και αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Ο γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί μίλησε χθες τηλεφωνικά με τον κινέζο ομόλογό του Χου Τζιντάο προκειμένου να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης αλλά και για να συζητήσουν την πιθανότητα ενίσχυσης του EFSF.

Στις επαφές αυτές ο Χου Τζιντάο κράτησε κλειστά τα χαρτιά του όσον αφορά τυχόν συμμετοχή της Κίνας στην ενίσχυση του EFSF, αφού οι συνομιλίες σε επίσημο και ανεπίσημο επίπεδο συνεχίζονται.

Χθες ο διευθύνων σύμβουλος του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ έφτασε στο Πεκίνο για συνομιλίες με κινέζους αξιωματούχους και επενδυτές. Ο Κλ. Ρέγκλινγκ θα παρουσιάσει στους Κινέζους το μηχανισμό ενίσχυσης του EFSF που εξετάζουν οι Ευρωπαίοι.