Αργά χθες το βράδυ ο ιταλός πρωθυπουργός συνέταξε και απέστειλε μια 14σέλιδη επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα κύρια σημεία του περιεχόμενού της, αποκαλύπτονται σήμερα από τον ιταλικό Τύπο.

Ο Μπερλουσκόνι υπογραμμίζει ουσιαστικά ότι η Ιταλία θα σεβαστεί (με όποιες επιπλέον θυσίες κι αν χρειαστούν) τον στόχο του ισοσκελισμού του προϋπολογισμού, του μηδενισμού της σχέσης ελλείμματος/ΑΕΠ, ως το 2013.

Προσθέτει δε ότι η χώρα του θα ανεβάσει την συντάξιμη ηλικία στα εξήντα επτά χρόνια μέχρι το 2026, χωρίς όμως να εξηγεί λεπτομερώς το πώς πρόκειται να εφαρμοσθεί η μεταρρύθμιση αυτή.

Υπογραμμίζει, πάντως, ότι «το ιταλικό ασφαλιστικό σύστημα είναι βιώσιμο».

Στην αναλυτική επιστολή του ο ιταλός πρωθυπουργός αναφέρεται σε όλα τα μέτρα εξυγίανσης της οικονομίας –ύψους 145 δισεκατομμυρίων ευρώ– τα οποία περιέχονται στα δυο πακέτα λιτότητας που η ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε τον περασμένο Ιούλιο και Αύγουστο.

Σύμφωνα, επίσης, με τα όσα αναφέρει η εφημερίδα Corriere della Sera, ο ιταλός πρωθυπουργός αφιερώνει μεγάλο μέρος της επιστολής του στα μέτρα που πρόκειται να υιοθετηθούν για να ευνοηθεί η ανάπτυξη.

Αναφέρεται ειδικά στην προοπτική της μείωσης του συνολικού αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, με παραπομπή στο ταμείο

ανεργίας, όπως και στην ευκολότερη απόλυση των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, με αύξηση των αποζημιώσεων.

Ο μεγιστάνας-πρωθυπουργός προσθέτει, επίσης, ότι πρόκειται να απελευθερώσει τα «κλειστά επαγγέλματα», να ιδιωτικοποιήσει

επιχειρήσεις που ανήκουν στην τοπική αυτοδιοίκηση, να ευνοήσει την απασχόληση των γυναικών με ειδικά συμβόλαια και να προσπαθήσει να στηρίξει σταθερότερες μορφές εργασίας για τους νέους.

Σύμφωνα με παρατηρητές «ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ξέρει καλά ότι με αυτά τα στοιχεία είναι πολύ δύσκολο να μπορέσει να πείσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, και, κυρίως, τις αγορές. Πρέπει, παράλληλα, να θεωρηθεί βέβαιο ότι σήμερα στις Βρυξέλλες πρόκειται να ζητηθεί από την Ιταλία, μια επιπλέον προσπάθεια και πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις».