Ο Μουνίμπ αλ-Μάσρι αντιπαθεί τον χαρακτηρισμό «δισεκατομμυριούχος» και πολύ περισσότερο αυτόν του «πλουσιότερου Παλαιστίνιου στον κόσμο». Οταν του λέει κανείς πως σοβαροί άνθρωποι υπολογίζουν την περιουσία του σε 5 δισ. δολάρια, απαντά πως ο ίδιος δεν γνωρίζει το ύψος της. «Εχω δουλέψει πολύ», εξηγεί στη γαλλική «Λε Μοντ», «έχω δώσει πολλά στην Παλαιστίνη. Είμαι ένας άνθρωπος απλός και ο πλούτος μου είναι ο παλαιστινιακός εθνικισμός μου».

Ο πιο πλούσιος Παλαιστίνιος στον κόσμο, ο Μουνίμπ αλ-Μάσρι (Μουνίμπ ο Αιγύπτιος), έχει χτίσει την έπαυλή του στο βουνό Γκαζιρίμ, στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, σε μια έκταση 240 στρεμμάτων. Στο κτήμα του υπάρχουν ελαιώνες, κήποι με σιντριβάνια, αψίδες με πέτρες φερμένες από την Προβηγκία, ακόμη κι ένας περίβολος όπου ζουν οι γαζέλες του. «Γείτονές» του είναι ένας εβραϊκός οικισμός και μια προκεχωρημένη στρατιωτική βάση έγκαιρης προειδοποίησης του ισραηλινού στρατού. Κάτω, στην κοιλάδα, απλώνεται η Ναμπλούς.

Η ίδια η έπαυλη είναι εντυπωσιακή – θα μπορούσε κανείς να την χαρακτηρίσει ίσως και… εξωφρενική -, αντίγραφο ενός βενετσιάνικου κτίσματος του 16ου αιώνα. Στα σαλόνια του ισογείου υπάρχουν Πικάσο και Μοντιλιάνι, ένα ξύλινο κλιμακοστάσιο φερμένο από την Ιταλία, ένα τζάκι από τις Βερσαλλίες. Ο θόλος της έπαυλης έχει ύψος 80 μέτρων και φαίνεται από απόσταση χιλιομέτρων. Στο κέντρο της αίθουσας που βρίσκεται από κάτω, δεσπόζει ένα μαρμάρινο άγαλμα του Ηρακλή. «Ο Ηρακλής», λέει ο Μάσρι, «συμβολίζει το πνεύμα των Παλαιστινίων: ο Αραφάτ έλεγε πως είμαστε ο πιο ανθεκτικός λαός στον κόσμο». Και οι εξτρεμιστές; Ο Μάσρι πιστεύει πως «είναι το προϊόν της καταπίεσης, της οργής και της άρνησης της αξιοπρέπειας».

Στενός σύντροφος του Γιάσερ Αραφάτ, άρχισε να κάνει περιουσία με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Σήμερα είναι ο ιδιοκτήτης του επενδυτικού ταμείου Padico, το οποίο ελέγχει 35 εταιρείες (τηλεπικοινωνιών, κατασκευών, τουρισμού, ενέργειας, τραπεζικές, χρηματοπιστωτικές, αγροτικές κ.ά.) και «το 22% ώς 25% της οικονομίας της Δυτικής Οχθης». Ιδρυσε επίσης τον όμιλο Edgo, ο οποίος δραστηριοποιείται στη βιομηχανία, το εμπόριο, την υγεία, την εκπαίδευση, τη διανομή κ.α. και περιλαμβάνει 29 εταιρείες στη Μέση Ανατολή, την Αφρική, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

Ο Μάσρι γεννήθηκε στη Ναμπλούς και έφυγε νωρίς για σπουδές στις ΗΠΑ, όπου πήρε πτυχίο γεωλόγου με ειδίκευση στα πετρέλαια από το Πανεπιστήμιο του Τέξας και γνώρισε την αμερικανίδα σύζυγό του, την Αντζελα. Στα 77 του, έχει βολιδοσκοπηθεί τρεις φορές για να γίνει πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής (αρνήθηκε και τις τρεις) και έχει διαδραματίσει ρόλο μεσολαβητή ανάμεσα στη Φάταχ και τη Χαμάς. Τώρα θέλει να επικεντρώσει στην παλαιστινιακή συμφιλίωση και κυρίως, λέει στον Λωράν Ζεκινί της «Μοντ», δεν θέλει να πεθάνει πριν παραστεί στη γέννηση ενός ανεξάρτητου Κράτους της Παλαιστίνης.