Ο μέχρι στιγμής απολογισμός του χτεσινού καταστροφικού σεισμού στο νομό Βαν της Ανατολικής Τουρκίας είναι 264 νεκροί και περίπου 1.300 σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεσίρ Αταλάϊ ανακοίνωσε ότι έχουν χάσει τη ζωή τους 239 άτομα, αλλά μερικά λεπτά αργότερα ο υπουργός εσωτερικών Ντρίς Ναΐμ Σαχίν ανέφερε ότι ο αριθμός έχει φτάσει στους 264.

Ο απολογισμός αφορά την πόλη Βαν, την επαρχία Έρτζις και τα χωριά του νομού.

Νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών Ντρις Ναΐμ Σαχίν είχε δηλώσει ότι έχουν καταρρεύσει 80 πολυκατοικίες στις αστικές περιοχές και όχι στις μισές από αυτές υπάρχουν εγκλωβισμένοι.

Το έργο της διάσωσης συνεχίζεται.

Ο Αταλάϊ δήλωσε πως υπάρχει πρόσβαση σε όλα τα χωριά.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις που είχε κάνει λίγο μετά τα μεσάνυχτα είχε πει ότι «μεγαλύτερη καταστροφή έχει γίνει στα χωριά».

Σωστικά συνεργεία και βοήθεια φτάνουν στο Βαν από σχεδόν ολόκληρη την Τουρκία.

Ως προς τη διεθνή βοήθεια, έχουν φτάσει τρία αεροσκάφη από το Αζερμπαϊτζάν που μετέφεραν στο Βαν σωστικά συνεργεία 191 αντρών, ενώ το Ιράν έχει στείλει υλική βοήθεια και ιατρικό προσωπικό.

Απεγνωσμένα αναζητούν τα σωστικά συνεργεία επιζώντες κάτω από συντρίμμια στην ανατολική Τουρκία, μετά τον σεισμό των 7,2 βαθμών

Ομάδες διάσωσης εργάζονταν καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας αναζητώντας επιζώντες στα συντρίμμια.

Διασώστες παραπονέθηκαν για έλλειψη μηχανημάτων που θα τους επιτρέψει να διαπεράσουν το τσιμέντο και στη διάρκεια της νύχτας δούλεψαν υπό το φως φακών, χρησιμοποιώντας φτυάρια, ακόμα και τα χέρια τους.

Η Ερτζίς είναι μια από τις πόλεις που έχουν υποστεί βαρύτατα πλήγματα από το σεισμό.

«Χρειαζόμαστε άμεσα σκηνές και διασώστες» δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, Ζουλφικάρ Αράπογλου στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV. «Χρειαζόμαστε άμεσα βοήθεια, χρειαζόμαστε γιατρούς» πρόσθεσε.

Αξιωματούχοι είπαν ότι εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι.

Εν τω μεταξύ, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πέρασαν τη νύχτα τους σε εξωτερικούς χώρους, όπου το κρύο ήταν τσουχτερό, φοβούμενοι ζημιές από τυχόν μετασεισμούς.

Αρκετές χώρες έχουν εκφράσει την προθυμία τους να βοηθήσουν με κάθε τρόπο αλλά, σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο, η χώρα δεν έχει κάνει ακόμη έκκληση για βοήθεια από τρίτες χώρες.

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 13:42 το μεσημέρι. Κατά την αμερικανική γεωλογική υπηρεσία ο σεισμός ήταν μεγέθους 7,2 βαθμών. Αυτό επιβεβαίωσε τελικά και το σεισμολογικό κέντρο Καντιλί που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο αρχικά είχε ανακοινώσει ότι η δόνηση ήταν της τάξεως των 6,6 βαθμών.

Δεκάδες ισχυροί μετασεισμοί σημειώνεται μετά την κύρια δόνηση με τον μεγαλύτερο να έχει φτάσει τους 5,6 βαθμούς.

Τουλάχιστον 20.000 άτομα είχαν χάσει τη ζωή τους το 1999 σε δύο σεισμούς που σημειώθηκαν στο βορειο-δυτικό τμήμα της χώρας.