Αυξήσεις

Είναι βέβαιο πως υπάρχει μια εξήγηση. Ελπίζουμε πως είναι λογική. Γιατί ο τίτλος του θέματος τραβάει αμέσως την προσοχή: «Δαπάνες πληρωμής προσαύξησης αποδοχών λόγω εκπαιδευτικής άδειας». Υπάρχουν υπάλληλοι του Δημοσίου που λαμβάνουν αυξήσεις ενώ πέφτει φωτιά και τσεκούρι στις αποδοχές; Κι όμως υπάρχουν! Ο τυχερός δημόσιος υπάλληλος που με την απόφαση της 6ης Οκτωβρίου 2011 είδε τις αποδοχές του να αυξάνονται κατά 3.555 ευρώ εργάζεται στο υπουργείο Εσωτερικών. Η δε «προσαύξηση των αποδοχών λόγω εκπαιδευτικής άδειας» αφορά ένα τρίμηνο. Από 23-4-2011 έως 22-7-2011. Μήπως αντί να διεκδικούν τον μισθό τους μέσω απεργιών οι δημόσιοι υπάλληλοι να διεκδικήσουν περισσότερες εκπαιδευτικές άδειες;

Πάνελ

Στο Εσωτερικών χωρίζουν τα τσανάκια τους. Εξ ου και η απόφαση για απευθείας ανάθεση εργασιών διαρρύθμισης χώρων στον 3ο όροφο της οδού Σταδίου 27, αξίας 1.968 ευρώ με ΦΠΑ. Θα τοποθετηθούν πάνελ, ενώ θα επισκευαστεί και το παράθυρο.

Δαπάνη οριστικής εγκατάστασης

Αυτή η περίπτωση είναι διαφορετική. «Προσέξτε με», που λέει και ο αφηγητής στον «Πέτρο και τον Λύκο». Η πολιτική υπάλληλος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη πήρε σύνταξη. Με γεια της, με χαρά της και καλοφάγωτη. Μαζί με τη σύνταξη όμως (και τα παρελκόμενα) έλαβε και 1.096,77 ευρώ «για πληρωμή δαπάνης οριστικής εγκατάστασης» από την Αθήνα στο Καρπενήσι. Τι είναι αυτό; Πρόκειται για θεσμοθετημένο μπόνους το οποίο λαμβάνουν οι υπηρετούντες στα Σώματα Ασφαλείας, στον Στρατό, ένστολοι και μη, όταν βγαίνουν στη σύνταξη. Η λογική ήταν (κάποτε, το 1984 για την ακρίβεια) ότι ο ένστολος μετατίθεται εδώ κι εκεί και το κράτος τού δίνει ένα ποσό όταν βγαίνει στη σύνταξη για να επιστρέψει στο χωριό του. Σαν οδοιπορικά. Με την πάροδο του χρόνου εκφυλίστηκε κι αυτό. Ετσι, από τα δημοφιλέστερα «χωριά» οριστικής εγκατάστασης είναι αυτά της Ρόδου. Για να μη σας πω πόσοι μετακομίζουν «οριστικά» στο Τυχερό του Εβρου. Η δαπάνη, βλέπετε, πάει με τα χιλιόμετρα. Και επειδή σε ελεύθερη χώρα ζούμε, μετακομίζουμε κι όπου μας αρέσει. Αλλωστε ποιος θα το τσεκάρει; Ο Τόμσεν;

Σύκα κι αποσύκα

Και μια φθινοπωρινή νότα. Επιτρέπεται και φέτος η απόσταξη σύκων και αποσύκων από τους μικρούς αποσταγματοποιούς του Νομού Χίου, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου. Περιμένουμε κέρασμα (για να πάνε κάτω τα φαρμάκια που μας κερνάει, κατά τα άλλα, το Οικονομικών).

Υλικά καθαρισμού

Πήρε τη δουλειά με απευθείας ανάθεση, αλλά δεν έφερε ποτέ τα υλικά! Τι στο καλό συνέβη με τον προμηθευτή ειδών καθαριότητας του υπουργείου Εσωτερικών; Δεν τον πληρώνουν; Επεσε έξω; Μυστήριο… Πάντως με την απόφαση που εκδόθηκε στις 10 Οκτωβρίου και υπογράφεται από τον αναπληρωτή τμηματάρχη της Διεύθυνσης Οικονομικού του υπουργείου ανακαλείται η απόφαση της 28ης Αυγούστου με την οποία έγινε η απευθείας ανάθεση των καθαριστικών γιατί «ο ανάδοχος δεν προέβη στην προμήθεια των ειδών». Προφανώς θα υπάρξουν εξελίξεις.

Των Μνημών

Γραμματικά σωστό. Ομως, βρε παιδιά, εκεί στο Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά (Ερευνητικό Κέντρο Καινοτομίας στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας των Επικοινωνιών και της Γνώσης / Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου) που εποπτεύεται από το υπουργείο Παιδείας, το να δίνεις τον τίτλο «Εγκριση δαπάνης για αγορά μνημών & δίσκου» ακούγεται κάπως… μακάβριο.

Νεανική Επιχειρηματικότητα

Κύμα νέων επιχειρηματιών δεν έχουμε προς το παρόν. Εχουμε όμως κύμα ενδιαφερομένων να δημιουργήσουν συνθήκες… «ενθάρρυνσης» των νέων επιχειρηματιών! Και μάλιστα αυτό το κύμα δεν είναι κυματάκι. Είναι τσουνάμι 5.000 ατόμων. Τόσοι υπέβαλαν αιτήσεις στο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα «Αναβάθμιση και Επέκταση των Θυρίδων Νεανικής Επιχειρηματικότητας για την Ενθάρρυνση και τη Στήριξη της Νεανικής Επιχειρηματικότητας» που χειρίζεται το Ινστιτούτο Νεολαίας. Το οποίο Ινστιτούτο Νεολαίας ενέκρινε και δαπάνη ύψους 258,30 ευρώ για να στείλει ισάριθμα (5.000) γραπτά μηνύματα στα κινητά όσων υπέβαλαν αιτήσεις.

Μανιτάρια και σαλιγκάρια

Το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών συνεχίζει τα εκπαιδευτικά του σεμινάρια και φέτος. Οι ενδιαφερόμενοι μάλιστα βάζουν από την τσέπη τους τα δίδακτρα και μπορούν μεταξύ άλλων να μάθουν καλλιέργεια μανιταριών, εκτροφή σαλιγκαριών, βιολογική κτηνοτροφία, αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, αμπελουργία και πολλά ακόμα. Μάθε τέχνη κι άσ’ τηνε.

Πωλήσεις

Στους δύσκολους καιρούς πουλάς. Δεν ισχύει μόνο για τα νοικοκυριά, αλλά για τον καθένα. Οικόπεδα στη Μαλεσίνα πουλάει ο Οικοδομικός Συνεταιρισμός Μονίμων Αξιωματικών Ελληνικού Στρατού (ΟΣΜΑΕΣ). Βρίσκονται στη θέση Βλυχάδα και πωλούνται προς 63 ευρώ το τ.μ.