Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε στο χωριό Ταμπανλί, της επαρχίας Βαν, κοντά στα σύνορα με το Ιράν.

Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, στην πληγείσα επαρχία μεταβαίνει ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν.

Οι τηλεφωνικές γραμμές και η ηλεκτροδότηση στην πόλη Βαν έχουν διακοπεί, οι μετασεισμοί δεν έχουν σταματήσει, ενώ έντρομοι οι κάτοικοι έχουν βγει στους δρόμους. Αρκετά κτίρια έχουν καταρρεύσει και συνεργεία διάσωσης προσπαθούν να απεγκλωβίσουν ανθρώπους που βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια. Τουλάχιστον 50 είναι οι τραυματίες που έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία, ενώ εκτεταμένες ζημιές έχει υποστεί το αεροδρόμιο της πόλης.

Τεράστιες ζημιές προκλήθηκαν και στη γειτονική πόλη Ερτζίς. Σύμφωνα με την τουρκική Ερυθρά Ημισέληνο, τουλάχιστον 25 πολυκατοικίες και μία φοιτητική εστία έχουν καταρρεύσει και ήδη έχουν ανασυρθεί από τα ερείπια οι πρώτοι επιζώντες. Ο δήμαρχος Ζουλφικάρ Αράπογλου απηύθυνε έκκληση για επείγουσα βοήθεια.

«Πολλά κτίρια έχουν καταρρεύσει, πολλοί έχουν σκοτωθεί αλλά δεν ξέρουμε τον ακριβή αριθμό των θυμάτων. Χρειαζόμαστε άμεσα σκηνές και διασώστες. Δεν υπάρχουν ασθενοφόρα και έχουμε μόνο ένα νοσοκομείο. Έχουμε πολλούς νεκρούς και τραυματίες», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 13:42 σήμερα το μεσημέρι.

Για την ετοιμότητα του ελληνικού υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια προς τις τουρκικές αρχές για την αντιμετώπιση της καταστροφής που έπληξε τη γειτονική χώρα μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση, ενημέρωσε ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο κ. Λαμπρινίδης, ο οποίος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο υπουργό, εξέφρασε τα θερμά συλλυπητήρια και τη συμπαράσταση του ελληνικού λαού προς τον τουρκικό και ενημέρωσε τον κ. Νταβούτογλου για την ετοιμότητα του ελληνικού Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια προς τις τουρκικές Αρχές για την αντιμετώπιση της καταστροφής.