Η Σύνοδος Κορυφής των «27» βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ το απόγευμα θα συνεδριάσουν οι ηγέτες των χωρών της Ευρωζώνης.

Κατά την εναρκτήρια τοποθέτησή του, ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι υπογράμμισε την κρισιμότητα των στιγμών, λέγοντας πως «οι τρέχουσες οικονομικές προκλήσεις είναι βαθιά σοβαρές: οι χαμηλότεροι ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης, η άνοδος του ποσοστού ανεργίας, οι πιέσεις στις τράπεζες και οι κίνδυνοι στα ομόλογα των κρατών».

«Οι συναντήσεις μας σήμερα και την Τετάρτη αποτελούν ίσως τα πιο σημαντικά βήματα, σε μια ακολουθία για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ακόμη κι αν χρειαστούν κι άλλα βήματα» σημείωσε ο Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Αφησε, δε, να εννοηθεί ότι το μόνο σίγουρο αποτέλεσμα της Συνόδου της Κυριακής θα αφορά μέτρα υπέρ της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Πάντως, μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν το Σάββατο η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, εμφανίστηκαν αισιόδοξοι ότι επιτυγχάνεται πρόοδος.

Όπως δήλωσε η Μέρκελ η -δεύτερη- Σύνοδος Κορυφής της Τετάρτης θα καταλήξει σε «φιλόδοξο αποτέλεσμα». «Πρέπει να βρεθεί λύση, δεν υπάρχει άλλη επιλογή», τόνισε ο Σαρκοζί.

Οι δύο ηγέτες είχαν το Σάββατο συνάντηση με τον απερχόμενο πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι, τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον Επίτροπο Όλι Ρεν και την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ – η οποία συμμετείχε και στις συζητήσεις των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.

Οι αποφάσεις του Σαββάτου και τα ανοιχτά ζητήματα

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ κατέληξαν το Σάββατο σε συμφωνία για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με «ένεση» περίπου 100 δισ. ευρώ, παρά τη διαφωνία της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.

Σύμφωνα με το Reuters, η συμφωνία των υπουργών Οικονομικών προβλέπει ότι θα δοθει περιθώριο στις τράπεζες έως τον Ιούνιο του 2012 να ανεβάσουν τον βασικό δείκτη κεφαλαίων (Core Tier 1) στο 9% προκείμενου να αντεπεξέλθουν στο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων. Αυτό θα γίνει πρώτα με ίδια ιδιωτικά κεφάλαια και εάν αυτό αποτύχει, χρησιμοποιώντας δημόσιο χρήμα από τα κράτη ή από τον ΕFSF.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η σχετική πρόταση που θα εξετάσουν οι ηγέτες της ΕΕ κατά τη Σύνοδο Κορυφής ενδεχομένως να μην αναφέρει συγκεκριμένο ποσό ανακεφαλαιοποίησης, δηλαδή την τονωτική ένεση των 100 έως 110 δισ. ευρώ, αφήνοντας μεγαλύτερο περιθώριο χειρισμών.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο ζήτημα της απομείωσης του ελληνικού χρέους, ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μίλησε για «μεγαλύτερο κούρεμα», τονίζοντας ότι οι τράπεζες θα πρέπει να δεχθούν βαρύτερες απώλειες. Οι συζητήσεις γίνονται για ένα «κούρεμα» της τάξης του 50%.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι ιδιώτες πιστωτές και Ευρωζώνη δεν βρίσκονται «σε καμία περίπτωση κοντά σε συμφωνία» για μεγαλύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Όσον αφορά στον EFSF, που αποτελεί κεντρικό θέμα στην ατζέντα των συζητήσεων, το ερώτημα που τίθεται είναι πως μπορεί να έχει την κατάλληλη οικονομική ισχύ, ώστε να στηρίξει μεγαλύτερες οικονομίες, όπως για παράδειγμα η Ιταλία -εφόσον κάτι τέτοιο χρειαστεί-, χωρίς οι χώρες να διαθέσουν περισσότερα κεφάλαια.

Για τη λεγόμενη, λοιπόν, μόχλευση του EFSF, σύμφωνα με πηγές στη γερμανική κυβέρνηση, υπάρχουν δύο επιλογές: Η μία αφορά τη μερική εγγύηση από το EFSF νέων ομολόγων που εκδίδουν χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, και η δεύτερη μία «διερεύνηση νέων πιθανοτήτων συνεργασίας με το ΔΝΤ».