Οι καθηγητές όμως αποφάσισαν, εφόσον τα προβλήματα είναι κοινά να προχωρήσουν μαζί με την ΑΔΕΔΥ σε κινητοποιήσεις. Ως πρώτο βήμα θα ζητήσουν την κήρυξη 24ωρης απεργίας στις 26 Οκτωβρίου.

Τα αιτήματα των εκπαιδευτικών έχουν σχέση με τα σκληρά οικονομικά μέτρα αλλά και τα προβλήματα της εκπαίδευσης.

Δεδομένων των παραπάνω εξελίξεων με τους καθηγητές, θεωρείται αμφίβολο αν θα προχωρήσει το ΔΣ της ΔΟΕ στην εισήγηση του για πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες. Όλα δείχνουν ότι ΟΛΜΕ και ΔΟΕ θα προχωρήσουν από κοινού το επόμενο χρονικό διάστημα, προκειμένου να διεκδικήσουν λύσεις στα προβλήματα του κλάδου των εκπαιδευτικών.

Επίθεση πρυτάνεων στο υπ.Παιδείας

Αργά το βράδυ του Σαββάτου ολοκληρώθηκε και η 68η Σύνοδος των Πρυτάνεων, στην Κομοτηνή. Σημεία αιχμής ήταν η οικονομική κρίση που επιδρά καταλυτικά στην οικονομική κατάσταση των ιδρυμάτων, με τις συνεχείς περικοπές των πιστώσεων, αλλά και η εφαρμογή του νέου νόμου πλαισίου.

Δριμύτατη ήταν και πάλι η επίθεση των πρυτάνεων εναντίον του υπουργείου Παιδείας, καθώς η Α. Διαμαντοπούλου δεν παρέστη στη Σύνοδο λόγω προγραμματισμένης επίσκεψης της στην Πολωνία.

«Αντί για διάλογο» τόνισαν οι πρυτάνεις «η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, απούσα και από αυτή τη Σύνοδο, παρεμβαίνει στη διενέργεια των εκλογών ανάδειξης των Συμβουλίων με τροπολογίες και ρυθμίσεις που συνιστούν θεσμική εκτροπή και ευνοούν τη δημιουργία ισχυρών ομαδοποιήσεων».

Οι πρυτάνεις κατήγγειλαν πως έτσι «διακυβεύεται η ενότητα της πανεπιστημιακής κοινότητας, αποδυναμώνεται η διοίκηση των Πανεπιστημίων και ακυρώνεται η συμβολή τους στην έξοδο της χώρας από την κρίση».

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων ζήτησε από την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία του τόπου «να αναληφθούν πρωτοβουλίες με σκοπό την αποκατάσταση των όρων ομαλής ακαδημαϊκής λειτουργίας των Πανεπιστημίων». Παράλληλα, όρισε το τριήμερο 15-17 Νοεμβρίου 2011 ως «Ημέρες του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου» και κάλεσε την πανεπιστημιακή κοινότητα να συμμετάσχει σε εκδηλώσεις στήριξής του.