Αφού πέρασε 22 χρόνια εξόριστος στη Βρετανία, ο Ρασίντ Γανούσι είναι σήμερα έτοιμος για να κερδίσει τις πρώτες ελεύθερες εκλογές που θα διεξαχθούν στην Τυνησία την Κυριακή, εννέα μήνες αφότου η χώρα έδωσε το σινιάλο για την Αραβική Ανοιξη. Το άλλοτε παράνομο ισλαμιστικό κόμμα Ενάχντα (Αναγέννηση), του οποίου είναι πρόεδρος, είναι το φαβορί στις εκλογές αυτές και ετοιμάζεται να δημιουργήσει ένα νέο μοντέλο για τον αραβικό κόσμο, αναμειγνύοντας το Ισλάμ με τη δημοκρατία. «Επί πολλά χρόνια ενθάρρυνα τον λαό στην Τυνησία να εξεγερθεί», λέει ο Γανούσι. «Είμαι πεπεισμένος ότι, αν οι εκλογές είναι ελεύθερες, το Ενάχντα θα τις κερδίσει».

Από τα 110 κόμματα που υπάρχουν σήμερα στην Τυνησία, το Ενάχντα είναι πράγματι μακράν το ισχυρότερο. Την Κυριακή η χώρα θα εκλέξει Συντακτική Συνέλευση με 217 έδρες, η οποία θα εκπονήσει ένα νέο Σύνταγμα και θα διορίσει μια μεταβατική κυβέρνηση. Το Σύνταγμα θα τεθεί στη συνέχεια σε δημοψήφισμα και η μεταβατική κυβέρνηση θα προΐσταται της όλης διαδικασίας.

Ο Γανούσι πιστεύει πως οι εκλογές αυτές είναι ένας φάρος ελπίδας, όχι μόνο για την Αραβική Ανοιξη. «Είναι σαφές πως η Αραβική Ανοιξη, που άρχισε στην Τυνησία, δεν σταματά στις πόρτες του αραβικού κόσμου, αλλά φτάνει στην Αυστραλία και στη Γουόλ Στριτ και στις πρωτεύουσες της Ευρώπης, δείχνοντας πως ο κόσμος χρειάζεται αλλαγή, να μην αφεθούν οι πόροι του κόσμου στα χέρια μιας μικρής ελίτ», δηλώνει. Για το Ενάχντα, η μάχη δίνεται ανάμεσα στους υποστηρικτές μιας δημοκρατικής τάξης και στις δυνάμεις του δικτατορικού «παλιού καθεστώτος». Ο Γανούσι δεν βλέπει καμιά αντίφαση ανάμεσα στο Ισλάμ και στη δημοκρατία – παρότι δεν συμφωνούν μαζί του όλοι οι ισλαμιστές.

Το Ενάχντα αντιπροσωπεύει τους μετριοπαθείς ισλαμιστές. Ενα δεύτερο ισλαμιστικό κίνημα, το Ταχρίρ (Απελευθέρωση), παραμένει εκτός νόμου. Ο επικεφαλής του Ταχρίρ, ο Αμπντελματζίντ Χαμπίμπι, λέει πως το κίνημά του διαφωνεί με την ερμηνεία του Ενάχντα για τον ρόλο του Ισλάμ στην πολιτική. «Η δημοκρατία είναι ένας τρόπος ζωής. Το Ισλάμ είναι ένας διαφορετικός τρόπος ζωής», εξηγεί. «Η κύρια ιδέα της δημοκρατίας είναι ο διαχωρισμός της θρησκείας από την πολιτική. Το Ισλάμ απελευθερώνει την ανθρωπότητα θέτοντας ολόκληρο τον κόσμο υπό τη θεία τάξη. Ο άνθρωπος υποτάσσεται στον Θεό». Για τα λαϊκά κόμματα, από την άλλη, η πραγματική μάχη δίνεται ανάμεσα στο Ισλάμ και στη δημοκρατία. «Φοβόμαστε για τη δημοκρατία αν κερδίσει το Ενάχντα», λέει ο Ισαμ Τσεμπί, υποψήφιος του αριστερού Προοδευτικού Δημοκρατικού Κόμματος (PDP). «Λένε συνεχώς ψέματα. Λένε πως είναι ειρηνιστές και θέλουν τη δημοκρατία. Ομως χρησιμοποιούν τη θρησκεία στην πολιτική, κάτι που δεν είναι δίκαιο. Προσπαθούν να παγιδεύσουν ανθρώπους με τη θρησκεία».

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το Ενάχντα προηγείται με 25% και ακολουθούν το PDP με περίπου 16% και το κεντρώο Ιτακατόλ με 14%.