Η πλουσιότερη γυναίκα της Γαλλίας, η 88χρονη κληρονόμος της εταιρείας καλλυντικών L’ Oreal Λιλιάν Μπετανκούρ, πάσχει από άνοια και Αλτσχάιμερ και πρέπει να τεθεί υπό την κηδεμονία συγγενών της, αποφάσισε χθες δικαστής στο Παρίσι. Είναι η πρώτη φορά που δικαστήριο αποφαίνεται πως η Μπετανκούρ δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί την περιουσία της, η οποία υπολογίζεται σε 16-20 δισ. ευρώ. Η απόφαση εκδόθηκε έπειτα από διένεξη της Μπετανκούρ με την κόρη της, Φρανσουάζ Μπετανκούρ-Μεγέρς που διαρκεί ήδη τρία χρόνια.

Οι δικηγόροι της Μπετανκούρ ανακοίνωσαν πως θα ασκήσουν έφεση. Νωρίτερα, η ίδια η κληρονόμος είχε προειδοποιήσει ότι θα φύγει από τη Γαλλία αν το δικαστήριο την θέσει υπό κηδεμονία. «Αν κερδίσει η κόρη μου, θα πάω στο εξωτερικό. Το χειρότερο πράγμα, ο εφιάλτης θα ήταν να εξαρτώμαι από τη Φρανσουάζ», δήλωσε στην εφημερίδα «Ζουρνάλ ντι Ντιμάνς», προσθέτοντας πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα την έκανε να χάσει την επιθυμία για ζωή. «Την μεγάλωσα. Θα ήθελε να μου είχε μοιάσει, όμως είναι το ακριβές αντίθετό μου. Την κάνω να ασφυκτιά. Ακόμη και πεθαμένη θα την κάνω να ασφυκτιά». Οταν ρωτήθηκε αν θα πήγαινε στην Ελβετία, απάντησε: «Οχι, δεν κάνω πια και πολύ σκι». Ο δικηγόρος της κληρονόμου είχε προειδοποιήσει τον περασμένο μήνα πως είναι έτοιμη να κηρύξει «πυρηνικό πόλεμο» στην κόρη της, απαιτώντας πίσω δισεκατομμύρια που της έχει δώσει σε μετοχές της L’ Oreal.

Η απόφαση του δικαστηρίου βασίστηκε σε ιατρική γνωμάτευση σύμφωνα με την οποία η Μπετανκούρ πάσχει από άνοια και Αλτσχάιμερ, με συμπτώματα ακόμη ήπια, ωστόσο της προκαλούν απώλεια προσανατολισμού και προβλήματα μνήμης και λογικής με τάση επιδείνωσης. Η κληρονόμος θα τεθεί υπό την κηδεμονία του μεγαλύτερου εγγονού της, του Ζαν-Βικτόρ Μεγέρς, ενώ η περιουσία της θα τεθεί υπό την επίβλεψη του ιδίου και του αδελφού του, Νικολά. Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, η Μπετανκούρ-Μεγέρς και οι δύο γιοι της εξέφρασαν «απέραντη ανακούφιση».

ΧΑΡΙΣΕ 1 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ. Η οικογενειακή διένεξη ξέσπασε πριν από τέσσερα χρόνια, όταν η Μπετανκούρ-Μεγέρς υποστήριξε πως ένας κοσμικός φωτογράφος, ο Φρανσουά-Μαρί Μπανιέ, επωφελήθηκε από την εύθραυστη ψυχική κατάσταση της μητέρας της για να την πείσει να του δώσει έργα τέχνης, ασφαλιστικά συμβόλαια και μετρητά ύψους σχεδόν ενός δισ. ευρώ. Είχε υποστηρίξει επίσης πως η μητέρα της δεν ελέγχει πλέον τις διανοητικές ικανότητές της και θα πρέπει ως εκ τούτου να τεθεί υπό δικαστική κηδεμονία. Η μητέρα της απάντησε ότι είναι σε θαυμάσια κατάσταση.

Ο Φρανσουά-Μαρί Μπανιέ περιλαμβανόταν σε μια διαθήκη της Μπετανκούρ το 2007, όμως η κληρονόμος πήρε αποστάσεις απέναντί του νωρίτερα φέτος, εξαιρώντας τον και στερώντας του εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Η υπόθεση πήρε διαστάσεις πολιτικού σκανδάλου όταν διατυπώθηκε η κατηγορία πως η Μπετανκούρ είχε δώσει παρανόμως φακέλους με μετρητά στον Νικολά Σαρκοζί για την προεδρική προεκλογική εκστρατεία του.

ΤΡΩΚΤΙΚΑ… Τον Δεκέμβριο 2010, μητέρα και κόρη συμφιλιώθηκαν παραιτούμενες από κάθε δικαστική διαδικασία που είχαν ξεκινήσει η μία εναντίον της άλλης. Ομως η διένεξη αναζωπυρώθηκε φέτος τον Ιούνιο, όταν η Μπετανκούρ-Μεγέρς επεδίωξε και πάλι να τεθεί η μητέρα της υπό κηδεμονία ισχυριζόμενη ότι περιβάλλεται από έναν «ληστρικό κύκλο που προσποιείται ότι της φέρεται στοργικά εις βάρος της οικογένειας». Το περιβάλλον αυτό, υποστήριξε, μηχανορραφεί «εναντίον των συμφερόντων της κ. Μπετανκούρ». Υπέδειξε ιδιαιτέρως τον δικηγόρο Πασκάλ Βιλέμ, ο οποίος μέχρι χθες ήταν ο σύμβουλος της Μπετανκούρ που διαχειριζόταν την περιουσία της. Η Μπετανκούρ-Μεγέρς υποστηρίζει πως ο Βιλέμ έδρασε εις βάρος των συμφερόντων της μητέρας της ενθαρρύνοντας μια επιχειρηματική συμφωνία της με έναν άλλον από τους πελάτες του. Σύμφωνα με τη «Λε Μοντ», οι εγγονοί της Μπετανκούρ είπαν στον δικαστή πως ο δικηγόρος είχε ασκήσει πιέσεις στη γιαγιά τους. Την περασμένη εβδομάδα η αστυνομία ερεύνησε τα γραφεία του Βιλέμ στο Παρίσι. «Είναι μια μεγάλη απογοήτευση για την κ. Μπετανκούρ και πιθανόν θα αντιδράσει άσχημα», δήλωσε ο δικηγόρος.