Περισσότεροι από 130 τραυματίες, 12 συλλήψεις, σπασμένες βιτρίνες σε καταστήματα και τράπεζες, καμένα αυτοκίνητα, ζημιές που ξεπερνούν το ένα εκατ. ευρώ. Η βία από την οποία σημαδεύτηκε η διαδήλωση των «Αγανακτισμένων» στη Ρώμη οδήγησε σε αναπόφευκτες συγκρίσεις.

Αν και η συντριπτική πλειονότητα των 200.000 ιταλών διαδηλωτών ακολούθησε το παράδειγμα των ισπανών «συναδέλφων» τους, υπήρχαν κι εκείνοι οι «λίγες εκατοντάδες» που πήραν τον δρόμο της ελληνικής πρωτεύουσας, όπως αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. «Το σχέδιο απέναντι στους «Αγανακτισμένους»: φωτιά κι εξέγερση όπως στην Αθήνα» ήταν ο τίτλος σε χθεσινό δημοσίευμα της «Κοριέρε ντέλα Σέρα».

Οι ιταλοί «insu» (από τη λέξη insurrezione που σημαίνει εξέγερση) θυμίζουν σε πολλά τους έλληνες «κουκουλοφόρους». Πρόκειται για ομάδες που κάποια στιγμή αποκόπτονται από τον κύριο όγκο της διαδήλωσης για να επιδοθούν στο έργο τους.

Indymedia. Το ραντεβού είχε δοθεί μερικές μέρες νωρίτερα στην ιστοσελίδα Indymedia. «Εξέγερση στις 15 Οκτωβρίου στη Ρώμη. Πρέπει να πολεμήσουμε όλοι… Να φέρουμε μαζί μας ό,τι χρειάζεται για να κατακτήσουμε και να κρατήσουμε τη διαδήλωση!.. Πρέπει να δημιουργήσουμε μια προσωρινή λαϊκή κυβέρνηση», αναφερόταν στο προσκλητήριο.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, μόλις δέκα λεπτά αφότου άρχισε η πορεία, ομάδες νεαρών έβγαλαν από τα σακίδιά τους τον εξοπλισμό: αντιασφυξιογόνες μάσκες, κουκούλες που καλύπτουν το πρόσωπο, κράνη, μπουκάλια με βενζίνη. Το πρώτο θύμα ήταν ένα σούπερ μάρκετ. Στον τελικό απολογισμό είχαν καταγραφεί η εισβολή σε μια εκκλησία κι ένα άγαλμα της Παναγίας που έγινε χίλια κομμάτια και πετάχτηκε στον δρόμο.

Οπως συμβαίνει και στην Ελλάδα, την επόμενη μέρα κυριάρχησε η συζήτηση για τις ευθύνες των Αρχών. «Μια δράκα αλητών διέλυσε το κράτος», έγραψε στην εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα» ο Εουτζένιο Σκάλφαρι, ιστορικός διευθυντής της εφημερίδας.

Οι αστυνομικοί ξεσπούν στο Διαδίκτυο αποδίδοντας ευθύνες στους ανωτέρους τους. Ο αρμόδιος υπουργός Ρομπέρτο Μαρόνι που εγκαλείται για το χάος απαντά: «Δεν θρηνήσαμε θύματα». Και κάποιοι «Αγανακτισμένοι» εξεγείρονται στο twitter: «Ας χρησιμοποιήσουμε το Διαδίκτυο για να ξεσκεπάσουμε αυτούς τους εγκληματίες».