Στα άκρα οδηγούν οι εργαζόμενοι της ΠΟΕ-ΟΤΑ τη σύγκρουση με την κυβέρνηση και τους δήμους, αποφασίζοντας κλιμάκωση των κινητοποιήσεων παρά την προειδοποίηση πως εάν δεν προχωρήσουν στην αποκομιδή των σκουπιδιών, θα απολυθούν και ενώ σήμερα αναμένεται η εκδίκαση προσφυγής για να κηρυχθεί παράνομη η απεργία τους.

Τη διακοπή ακόμη και των δρομολογίων που πραγματοποιούσαν για την αποκομιδή απορριμμάτων από ευαίσθητα σημεία – όπως νοσοκομεία και σχολεία – αποφάσισε χθες η ΠΟΕ-ΟΤΑ έπειτα από μία νέα άκαρπη συνάντηση που είχαν αργά το απόγευμα με τον υφυπουργό Εσωτερικών Πάρι Κουκουλόπουλο παρουσία και του προέδρου της Κεντρικής Ενωσης των Δήμων της χώρας (ΚΕΔΕ).

«Δεν μαζεύουμε τίποτα» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, με το επιχείρημα πως τα επείγοντα δρομολόγια εξυπηρετούνται από τους ιδιώτες, ενώ από σήμερα προχωρούν σε κατάληψη όλων των δημοτικών κτιρίων. Κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν πως εξαντλείται πλέον κάθε περιθώριο συνεννόησης μετά και τη χθεσινή απόρριψη βελτιωμένης πρότασης προς τους εργαζόμενους. Ετσι, άφηναν εκ νέου ανοικτό το ενδεχόμενο κατάθεσης ρυθμίσεων για την πλήρη κατάργηση των υπηρεσιών καθαριότητας σε Αττική και Θεσσαλονίκη, γεγονός που θα οδηγήσει σε απομάκρυνση στην πρώτη φάση 1.600 εργαζομένων σε δήμους του Λεκανοπεδίου και περίπου 700 σε δήμους της Θεσσαλονίκης.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ. Κατά τη χθεσινή συνάντηση, η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών εισηγήθηκε πέραν των ευνοϊκών ρυθμίσεων για την αποπληρωμή των δανείων τους και τον περιορισμό των μισθολογικών απωλειών κυρίως για τους υπαλλήλους υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, να υπάρξει τροπολογία ώστε να μην καταργούνται οι κενές οργανικές θέσεις στις ανταποδοτικές υπηρεσίες όπως θα γίνει με τις αντίστοιχες θέσεις σε όλους τους φορείς του Δημοσίου.

Ωστόσο, ούτε η πρόταση αυτή ικανοποίησε την ΠΟΕ-ΟΤΑ που ζήτησε πλήρη εξαίρεση των δημοτικών υπαλλήλων από τις ρυθμίσεις του μισθολογίου και της εφεδρείας, και λίγο μετά τη συνάντηση εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία σκληραίνει τη στάση της και καλεί τα μέλη της «να συγκροτήσουν απεργιακές φρουρές παντού για να οδηγήσουν σε πλήρη παράλυση τον απεργοσπαστικό μηχανισμό των ιδιωτών» και να στήσουν μπλόκα στα αμαξοστάσια των δήμων.