ΙΡΑΝ

Διπλή προειδοποίηση απηύθυνε χθες ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης της χώρας, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Η πρώτη, προς τις ΗΠΑ: η Τεχεράνη θα απαντήσει «με αποφασιστικότητα» σε οποιεσδήποτε κυρώσεις τής επιβληθούν εξαιτίας της «υποτιθέμενης» ιρανικής συνωμοσίας για τη δολοφονία του σαουδάραβα πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον. Και η δεύτερη, προς τον Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ: το Ιράν θα μπορούσε κάλλιστα, δήλωσε ο αγιατολάχ, να καταργήσει το σύστημα απευθείας εκλογής του προέδρου από τον λαό.

ΤΥΝΗΣΙΑ

Τον «θαυμασμό» της για τον λαό της Τυνησίας, του οποίου ο αγώνας έδωσε το έναυσμα για την Αραβική Ανοιξη, εξέφρασε από το φεστιβάλ κινηματογράφου του Αμπου Ντάμπι η γαλλοϊρανή συγγραφέας και σκηνοθέτις Μαριάν Σατράπι. Η Σατράπι απέδωσε στο «ηλεκτρισμένο προεκλογικό κλίμα» τη βίαιη αντίδραση των τυνήσιων ισλαμιστών στην πρόσφατη τηλεοπτική προβολή της ταινίας της «Περσέπολις».

ΒΑΤΙΚΑΝΟ

Με τη βοήθεια μιας κινητής πλατφόρμας μεταφέρθηκε χθες στο κύριο κλίτος της βασιλικής του Αγίου Πέτρου ο 84χρονος Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’- το Βατικανό πάντως ανακοίνωσε πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την υγεία του, αυτό έγινε μόνο για να μην κουραστεί – περπατώντας – άνευ λόγου.

ΥΕΜΕΝΗ

Τουλάχιστον 16 διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν στη Σαναά κατά του επί 32ετία προέδρου Αλί Αμπντάλα Σάλεχ σκότωσαν μέσα στο Σαββατοκύριακο οι δυνάμεις ασφαλείας. Εννέα μαχητές της Αλ Κάιντα, ανάμεσά τους και ο γιος του αμερικανο-υεμενίτη Ανουάρ αλ Αουλάκι – που είχε σκοτωθεί στις 30 Σεπτεμβρίου – σκοτώθηκαν τη νύχτα της Παρασκευής σε αμερικανική αεροπορική επίθεση στην επαρχία Σάμπουα.