Για την ακρίβεια είναι 9.561 χλμ. και ο πρωταθλητής μας στο δίζυγο την κάλυψε σε 90 δευτερόλεπτα, όσο διήρκεσε η προσπάθειά του στο αγαπημένο του άθλημα. Το ασημένιο μετάλλιο που κατέκτησε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ενόργανης Γυμναστικής του Τόκιο τον έστειλε εκτός από τους επτά ουρανούς, απευθείας και στο Λονδίνο, εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο 32χρονος Θεσσαλονικιός, σπεσιαλίστας του δίζυγου, πριν δώσει το ρεσιτάλ στις παράλληλες μπάρες, έπαιξε… σκάκι με τον προπονητή του Αλέκο Ιωακειμίδη και έκαναν κίνηση ματ.

Γνώριζαν πως ο Βασίλης Τσολακίδης είχε μπει με την 8η (τελευταία) επίδοση στον τελικό και πως αν δεν ανέβαινε στο βάθρο δεν είχε άλλη ελπίδα να διεκδικήσει πρόκριση στους Ολυμπιακούς. Η πίεση ήταν λοιπόν μεγάλη, ενώ το γεγονός ότι αγωνιζόταν δεύτερος μεταξύ των οκτώ φιναλίστ αποτελούσε σοβαρό μειονέκτημα, καθώς οι αντίπαλοί του θα γνώριζαν τι βαθμολογία θα έπρεπε να ξεπεράσουν.

Ετσι οι δύο άντρες, ενώ αρχικά υπήρχε η σκέψη να ρισκάρει και να ανεβάσει τον βαθμό δυσκολίας του προγράμματός του, αποφάσισαν να εκτελέσει πρόγραμμα με ίδια αρχική αξία όπως και στον προκριματικό (6,50), ποντάροντας όμως σε μια σταθερή εκτέλεση και πέτυχαν διάνα.

Οι τρεις αθλητές που πήραν το ρίσκο τερμάτισαν στις τρεις τελευταίες θέσεις – μεταξύ αυτών και ο περσινός παγκόσμιος πρωταθλητής ο Κινέζος Ζε Φενγκ.

Αντίθετα, ο πρωταθλητής μας, με 15.533 βαθμούς ισοβάθμησε στη δεύτερη θέση με τον Κινέζο Τσενγκλόνγκ Ζανγκ και πήρε το ασημένιο λόγω μεγαλύτερου βαθμού δυσκολίας στο πρόγραμμά του.

Το άριστα έπιασε μόνο ο Αμερικανός Ντανέλ Λέιβα (16,633 β.), που πήρε και το χρυσό μετάλλιο.

Αυτό ήταν το πρώτο μετάλλιο του Βασίλη Τσολακίδη, έπειτα από πέντε συμμετοχές σε παγκόσμια πρωταθλήματα, ενώ ήταν το 8ο μετάλλιο της ελληνικής γυμναστικής σε ανάλογη διοργάνωση, καθώς άλλοι τέσσερις αθλητές (Μελισσανίδης – Μάρας – Ταμπάκος – Κοσμίδης) έχουν κατακτήσει τα υπόλοιπα επτά.

Για κάποιους από τους υπόλοιπους έλληνες αθλητές μια δεύτερη ευκαιρία θα υπάρξει στην ολυμπιακή δοκιμαστική διοργάνωση του Λονδίνου (10-13 Ιανουαρίου), όπου θα δοθούν τα τελευταία εισιτήρια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, μέσω του σύνθετου ατομικού.

Εκεί, στην κατηγορία ανδρών θα αγωνιστεί μόνο ένας έλληνας αθλητής (η επιλογή θα γίνει μεταξύ Βλάση Μάρα και Λευτέρη Κοσμίδη, βάσει της αγωνιστικής τους κατάστασης), ενώ στην κατηγορία γυναικών θα συμμετάσχουν δύο αθλήτριες, αλλά μόνο μία από αυτές θα έχει δικαίωμα πρόκρισης στους Ολυμπιακούς.

Στο προολυμπιακό τουρνουά του Ιανουαρίου θα υπάρχουν διεκδικητές από 36 χώρες και θα δοθούν 29 εισιτήρια στους άνδρες μέσω του σύνθετου ατομικού, καθώς και 35 εισιτήρια στις γυναίκες.