Τα πάντα σε αυτή τη ζωή είναι δανεικά. Εκτός από τη χώρα μας, αυτή την αλήθεια τη βιώνει και η μόδα. Και το δικό της ασφαλές ταμείο στήριξης είναι η ανδρική γκαρνταρόμπα. Γι’ αυτή τη σεζόν του φθινοπώρου η μόδα πήρε δάνειο τα τουίντ υφάσματα. Καθώς είναι σταθερή αξία κομψότητας και ανθεκτικό στον χρόνο υλικό.

Η προέλευσή τους έχει ρίζες στα οροπέδια της Σκωτίας. Το μαλλί των προβάτων υφαίνεται σε ειδικούς αργαλειούς, από όπου προκύπτουν διαφορετικά σχέδια. Το πρώτο τουίντ ύφασμα – που είναι και το διασημότερο της «οικογένειας» – είναι το Χάρις τουίντ, στο οποίο οι φυτικές βαφές από λειχήνες έδιναν τις κοκκινωπές αποχρώσεις της σκουριάς. Η παραγωγή και η εξαγωγή του Χάρις τουίντ στα μέσα του 19ου αιώνα, εποχή κατά την οποία η Σκωτία βίωνε οικονομικές δυσκολίες και έναν μεγάλο λιμό (ο Λιμός της Πατάτας του 1846-47), βοήθησε στην ανάπτυξη της τοπικής βιομηχανίας.

Από τότε πολλές γιάρδες σκωτσέζικου μάλλινου υφάσματος έχουν παραχθεί για να ντύσουν διάσημους ντεντέκτιβ της λογοτεχνίας από τον Σέρλοκ Χολμς έως τη Μις Μαρπλ, σταρ του Χόλιγουντ όπως ο Γκάρι Κούπερ και η Γκρέτα Γκάρμπο, καθηγητές του Κέμπριτζ και της Οξφόρδης. Το τουίντ σακάκι έγινε σύμβολο κύρους χάρη στον Αϊνστάιν ο οποίος είχε εκτιμήσει το πρακτικό, ανθεκτικό και άνετο ύφος του.

Η φήμη του όμως εκτινάχθηκε όταν το ανακάλυψε η Κοκό Σανέλ ως ύφασμα για τα δικά της ταγέρ. Η ιστορία της γυναικείας μόδας αναφέρει ότι η ανακάλυψη έγινε όταν γνώρισε τον δεύτερο δούκα του Ουέστμινστερ και εκτίμησε τα τουίντ σακάκια κυνηγιού. Το 1936 η Κοκό Σανέλ πήρε στα χέρια της το φτηνό ύφασμα, φόδραρε το εσωτερικό του με γούνα για να του ανεβάσει την τιμή και του έδωσε το σχήμα ενός τετράγωνου κοντού σακακιού χωρίς πέτα, προορισμένου να ντύσει τις γυναίκες της εποχής της που υποστήριζαν την πρωτοπορία.

Αλλά και σήμερα η οικογένεια των τουίντ υφασμάτων εμφανίζεται στις προτάσεις των σχεδιαστών. Από τη Φοίβη Φάιλο στον οίκο Celine, έως τον Νικολά Ζεσκιέρ στον οίκο Balenciaga, τον Καρλ Λάγκερφελντ, τον Ραλφ Λόρεν, αλλά και στις συλλογές Yves Saint Laurent, Etro, Dolce & Gabbana, Salvatore Feragamo. Καθένας διαλέγει το τουίντ της αρεσκείας του: χάρις τουίντ, ψαροκόκαλο, σεβιό, τεβιό, χάγκαρντ, λούις, δίνουν τα χρώματα και τις υφάνσεις τους στους σχεδιαστές που ράβουν με αυτά παλτό τριών τετάρτων, παντελόνια, κάπες, ταγέρ, φορέματα γραφείου, κοστούμια. Η πιο σύγχρονη εκδοχή τους είναι οι ετερόκλητοι συνδυασμοί των τουίντ από διαφορετικά είδη και διαφορετικές αποχρώσεις. Με αυτό τον τρόπο δηλώνουν την κυριαρχία τους πάνω στις τάσεις της σεζόν.