Πριν από τον πρώτο γύρο, όπου συμμετείχαν 2,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι, η νίκη του Ολάντ θεωρείτο λίγο-πολύ προδιαγεγραμμένη. Αλλά τα δεδομένα άλλαξαν, οι αναλυτές προβλέπουν πλέον πως η μάχη θα κριθεί αύριο στο νήμα. Η Ομπρί ζητεί την ψήφο των νέων και των γυναικών για μια «ισχυρή Αριστερά» – σε αντιδιαστολή με τη «μαλθακή» του αντιπάλου της.

Η ηλικία: 57 ετών

Η προσωπική ζωή: Είναι παντρεμένη με τον δικηγόρο Ζαν-Λουί Μπρασέν. Εχει μια κόρη, διοικητική υπάλληλο στο Λούβρο, από τον πρώτο γάμο με τον Ξαβιέ Ομπρί.

Η εμπειρία: «Θα χρειαστεί να οδηγήσουμε αγωνιστικό σε παγετό! Καλύτερα να έχεις δίπλωμα και να γνωρίζεις τους κρατικούς μηχανισμούς!» δήλωσε για να τονίσει την έλλειψη υπουργικής εμπειρίας του αντιπάλου. Η ίδια υπήρξε υπουργός Εργασίας της Εντίτ Κρεσόν (1991-1993), υπουργός Εργασίας του Λιονέλ Ζοσπέν (1997-2000) και επικεφαλής των Σοσιαλιστών από το 2008 έως το 2011 ενώ είναι δήμαρχος της Λιλ από το 2001.

Η φιλοδοξία: Το έχει πει εκατό φορές με κίνδυνο να παρεξηγηθεί: «Δεν γεννήθηκα σκεπτόμενη το Μέγαρο των Ηλυσίων».

Το χειρότερο που έχει ακούσει: «Δεν είναι παρά η αντικαταστάτρια του Στρος-Καν». Εσωκομματικοί και εξωκομματικοί εχθροί εκμεταλλεύτηκαν δεόντως το σύμφωνο μη εχθρότητας που είχε υπογράψει από το 2008 με τον DSK.

Ο χαρακτήρας: Κυκλοθυμική, ανασφαλής, αποφασιστική, τελειομανής, πολύ απαιτητική με τους συνεργάτες.

Η σχέση με τον αντίπαλο: Συγχωρήστε τα «γαλλικά», αλλά φέρεται να τον έχει αποκαλέσει κατ’ ιδίαν «couille molle» – όπου couille=όρχης και molle=μαλακός.

Η πιο φαρμακερή ατάκα για αυτόν: «Με ενοχλεί όταν ένας άνθρωπος της Αριστεράς χρησιμοποιεί λέξεις της Δεξιάς».

Οι πολιτικές διαφορές: Εκείνος προτάσσει τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους, εκείνη την αναζωογόνηση της ανάπτυξης. Αμφότεροι όμως έχουν δεσμευτεί, παρότι δεν το προέβλεπε το κομματικό πρόγραμμα, να μειώσουν το έλλειμμα κάτω από το 3% έως το 2013.

Η οικονομική κρίση: «Πρέπει να χωρίσουμε τις τράπεζες επενδύσεων από τις τράπεζες καταθέσεων. Να ελέγξουμε τους ιδιωτικούς οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης. Να φορολογήσουμε τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές»

Για την Ευρώπη: «Προτιμώ τη φόρμουλα του πατέρα μου, μια συνομοσπονδία εθνών-κρατών»

Η καλύτερη ατάκα: Την είπε αντ’ αυτής ο Λοράν Φαμπιούς: «Ο Ολάντ έχει θέση κεντρώου της Αριστεράς και η Ομπρί θέση κεντρική στην Αριστερά»

Και εφόσον κερδίσει; «Ο πρωθυπουργός πρέπει να είναι νεότερος από τον πρόεδρο». Η απάντηση-δηλητήριο στην ερώτηση αν θα κάνει τον Ολάντ πρωθυπουργό εφόσον κερδίσει το 2012.