Η αγάπη για τα ζώα είναι η αιτία που οι πρώτοι άνθρωποι εξαπλώθηκαν και κυριάρχησαν στον πλανήτη. Αυτή είναι η άποψη ενός γνωστού αμερικανού ανθρωπολόγου, ο οποίος ισχυρίζεται ότι η πολύ στενή σχέση που ανέπτυξαν οι προϊστορικοί μας πρόγονοι με τα ζώα χάρισε στον άνθρωπο τον κορυφαίο ρόλο στη Γη.

Η Πατ Σίπμαν, από το Πανεπιστήμιο Πενσιλβάνια Στέιτ, εξηγεί πως χάρη στην αλληλεπίδραση με τα ζώα που κυνηγούσαν, που εξημέρωναν ως κατοικίδια ή που έτρωγαν, οι άνθρωποι ανέπτυξαν τα πρώτα τους λίθινα εργαλεία, αλλά και την ικανότητα της επικοινωνίας, καθώς και την ίδια τη γλώσσα.

Επίσης, τα ζώα τούς δίδαξαν ότι οι άλλοι άνθρωποι και άλλα είδη έχουν συναισθήματα, ανάγκες και κάνουν σκέψεις, ενώ παράλληλα ανέπτυξαν στοιχεία απαραίτητα για την επιβίωση του είδους, όπως η ενσυναίσθηση, η κατανόηση και ο συμβιβασμός.

«Η σημαντικότερη εξέλιξη με τη μεγαλύτερη διάρκεια στην ιστορία του ανθρώπου είναι η σχέση μας με τα ζώα», τονίζει η επιστήμονας. «Αλλά τώρα ο κόσμος μας αστικοποιείται ολοένα και περισσότερο με αποτέλεσμα να χάνουμε την επαφή μας με τα ζώα. Οι επιπτώσεις μπορεί να είναι καταστροφικές», προσθέτει.

Σύμφωνα με την Σίπμαν, η σχέση ανθρώπων – ζώων ξεκινά πριν από 2,5 εκατομμύρια χρόνια, όταν τα ανθρωποειδή κατασκεύασαν τα πρώτα τους εργαλεία. Αυτά που βρίσκουν σε ανασκαφές οι παλαιοντολόγοι σε μέρη της Ανατολικής Αφρικής, όπως στο φαράγγι Ολντουβάι της Κένυας. Αυτά τα εργαλεία είναι η απόδειξη της πνευματικής μεταμόρφωσης των εγκεφάλων των προγόνων μας.

«Αυτοί οι πιθηκάνθρωποι δεν έπιασαν απλά πέτρες στα χέρια τους για να κυνηγήσουν ζώα και να τα σκοτώσουν ή να ξεριζώσουν φυτά. Τους έδωσαν σχήμα για συγκεκριμένους σκοπούς. Είχαν μία εικόνα στο μυαλό τους για το είδος του εργαλείου που ήθελαν να φτιάξουν και τα δημιούργησαν από ένα μεγάλο κομμάτι πέτρας μέχρι που είχαν στα χέρια τους αυτό που ήθελαν εξαρχής», εξηγεί η Σίπμαν.

Και ο λόγος που οι πρόγονοί μας σκαρφίστηκαν αυτά τα εργαλεία ήταν για την τροφή τους. Εβρισκαν κουφάρια ζώων και χρειάζονταν κοφτερά εργαλεία για να φάνε το κρέας τους γρήγορα πριν τους επιτεθεί το λιοντάρι ή τα άλλα θηρία. Ετσι, με τα πρώτα εργαλεία οι πρωτόγονοι έβρισκαν έτοιμη τροφή από ήδη νεκρά ζώα.