Ενα είδος φοροτρέλας έχει καταλάβει το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο προχωρά από την 1η Ιανουαρίου 2012 σε φορολογική αφαίμαξη μισθωτών και συνταξιούχων, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν έκτακτες εισφορές δύο ετών και δύο μηνών!

Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε χθες από τη Βουλή την κατάθεση τροπολογίας, σύμφωνα με την οποία από τον ερχόμενο χρόνο η έκτακτη εισφορά θα παρακρατείται σε μηνιαία βάση από μισθούς και συντάξεις του 2012. Παράλληλα, όμως, την ίδια χρονιά θα σταλούν και τα εκκαθαριστικά σημειώματα έκτακτης εισφοράς και για τα εισοδήματα του 2011. Θα κληθούν δηλαδή να πληρώσουν δύο έκτακτες εισφορές μέσα στον ίδιο χρόνο. Εάν υπολογίσει κανείς μάλιστα ότι κάποιοι θα πληρώνουν την έκτακτη εισφορά του 2010 με δόσεις έως και τον Φεβρουάριο του 2012, τότε το φοροσόκ είναι πρωτοφανές, ενώ ακόμη μία φορά αφορά μισθωτούς και συνταξιούχους και όχι τους ελεύθερους επαγγελματίες.

ΚΑΙ ΕΝΩ το οικονομικό επιτελείο βάζει ανεξέλεγκτα φόρους, υπάρχει κίνδυνος να τεθεί εκτός ελέγχου η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Αφορμή η τροπολογία που κατέθεσε χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος, η οποία αλλάζει προς το χειρότερο το κρίσιμο άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου. Οι ενστάσεις από τους βουλευτές της συμπολίτευσης είναι τόσο έντονες ώστε ακόμη και επιτελείς της κυβέρνησης εκφράζουν τις αμφιβολίες τους αν τελικά την ερχόμενη Πέμπτη θα ψηφιστεί το άρθρο, το οποίο αποτελεί προαπαιτούμενο της τρόικας για την εκταμίευση της έκτης δόσης. Ετσι, οι υπεύθυνοι της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα επιχειρήσουν να κάνουν όλο το Σαββατοκύριακο μασάζ στους βουλευτές. Το ίδιο θα κάνει και ο Πρωθυπουργός, άμα τη επιστροφή του από τις Βρυξέλλες.

ΝΕΥΡΑ δεν έχουν μόνο οι βουλευτές του

ΠΑΣΟΚ αλλά και οι τραπεζίτες. Με αυτά παίζει το σχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το κούρεμα του ελληνικού χρέους, που συζητούν οι Ευρωπαίοι. Στη μέση της κόντρας κινδυνεύει να βρεθεί η Κομισιόν, η οποία είναι μεν υπέρ της ανακεφαλαιοποίησης, αλλά από την άλλη υποστηρίζει τη θέση της Γαλλίας και της ΕΚΤ. Ουσιαστικά, η ΕΕ ζητά οποιοδήποτε κούρεμα να γίνει σε εθελοντική βάση από τις τράπεζες, ενώ η Γερμανία και οι σύμμαχοί της εξετάζουν σχέδιο για μεγαλύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους που μπορεί να επιβληθεί στους πιστωτές.

ΠΑΝΤΩΣ ο Γιώργος Παπανδρέου, μετά τις συναντήσεις που είχε στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ και τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αποκόμισε την εντύπωση πως τα επιθετικά σενάρια κουρέματος του χρέους (π.χ., 50%) δεν βρίσκουν εύφορο έδαφος στην πλειονότητα των χωρών μελών.

ΕΝΟΣΩ οι Ευρωπαίοι τσακώνονται, η Fitch προειδοποιεί ότι απαιτείται μεγαλύτερο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων από το 21% που προβλέπει η συμφωνία της 21ης Ιουλίου. Μάλιστα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι οι τράπεζες μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπες με προκλήσεις ανάλογες με αυτές της κρίσης του 2008.

Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ πάντως βρέθηκε αντιμέτωπη με την πολιτική της. Ο λόγος για τις προβλέψεις σχετικά με τη γερμανική ανάπτυξη, η οποία αναμένεται να είναι κατώτερη του αναμενόμενου το 2012. Και αυτό λόγω της μείωσης της κατανάλωσης από τις υπερχρεωμένες χώρες. Ολα εδώ πληρώνονται…