Η ένταξη της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση έγινε με «ακατάλληλο» τρόπο δήλωσε σήμερα ο απερχόμνενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Μιλώντας με την ιδιότητα του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου (ESRB) ο Τρισέ τόνισε πως η κρίση έχει συστημική διάσταση καθώς κατά τους τελευταίους τρεις μήνες οι πιέσεις μετακινήθηκαν από τις μικρότερες οικονομίες σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Τα σημάδια του στρες είναι εμφανή σε πολλές ευρωπαϊκές αγορές κρατικών ομολόγων, ενώ η υψηλή μεταβλητότητα στις αγορές μετοχών δείχνουν ότι οι εντάσεις έχουν εξαπλωθεί σε όλες τις αγορές κεφαλαίων σε όλο τον κόσμο. Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την προοδευτική ξήρανση της τραπεζικής χρηματοδότησης. Η υψηλή διασυνδεσιμότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της ΕΕ έχει οδηγήσει σε ραγδαία αυξανόμενο κίνδυνο σημαντικής μόλυνσης. Αυτό απειλεί τη χρηματοοικονομική σταθερότητα στην ΕΕ ως σύνολο και πέραν αυτής», δήλωσε ο Τρισέ.

Ο ίδιος τόνισε πως κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών εβδομάδων, η κατάσταση εξακολουθεί να είναι πολύ απαιτητική. «Η κρίση είναι συστημική και πρέπει να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά», τόνισε, καλώντας τις εθνικές κυβερνήσεις και αρχές, καθώς και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να ανταποκριθούν στην πρόκληση και να δράσουν από κοινού γρήγορα.

«Περαιτέρω καθυστερήσεις μπορούν μόνο να επιδεινώσουν την κατάσταση», επεσήμανε με νόημα.

Εκφράζοντας την άποψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου ο Τρισέ τόνισε πως τα μέτρα που συμφωνήθηκαν κατά τη Σύνοδο της 21ης Ιουλίου πρέπει να εφαρμοστούν «πλήρως και ταχέως», παράλληλα με αξιόπιστες και βιώσιμες δημοσιονομικές πολιτικές και διαρθρωτικά μέτρα.

«Τονίζω για άλλη μια φορά ότι είναι επείγον ότι όλες οι αρχές ενεργούν από κοινού, με συνολική δέσμευση για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, επισήμανε την ανάγκη οι εποπτικές αρχές στην ΕΕ να συντονίσουν τις προσπάθειες για την ενίσχυση του τραπεζικού κεφαλαίου, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη για μια διαφανή και συνεπή αποτίμηση των «ανοιγμάτων».

Σημείωσε δε πως η δυνατότητα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) να δανείζει τις κυβερνήσεις προκειμένου να προχωρούν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών – συμπεριλαμβανόμενων και χωρών που δεν είναι σε πρόγραμμα – θα μπορούσε να είναι επωφελής.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο Τρισέ δέχθηκε ερωτήσεις για την ελληνική κρίση χρέους και την προσαρμογή που συντελείται στην ελληνική οικονομία.

Στο σημείο αυτό εξέφρασε την άποψη πως η Ελλάς αποτελεί το χαρακτηριστικό παράδειγμα χώρας που λειτουργεί «άτακτα» και προσέθεσε πως η ένταξη της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση έγινε με ακατάλληλο τρόπο.