Ο υπουργός τονίζει ότι δεν υπάρχει χρόνος και ότι έχει σημασία να γίνουν συγκεκριμένα βήματα μέχρι πριν την εκταμίευση της 6ης δόσης ή και πριν τη Σύνοδο Κορυφής της 23ης Οκτωβρίου.

«Το επόμενο βήμα δεν είναι απλώς και μόνο η εκταμίευση της έκτης δόσης, αλλά η ολοκλήρωση και ενεργοποίηση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου και η έναρξη της εφαρμογής ενός νέου προγράμματος που δίνει οριστική και πειστική απάντηση στο μείζον ζήτημα της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους» συμπλήρωσε.

Στην ανακοίνωση ακόμη αναφέρεται: «Υπό τις σημερινές διεθνείς συνθήκες αβεβαιότητας και νευρικότητας, η ίδια η ανάγκη προστασίας της ασφάλειας της χώρας, επιβάλλει να ανακτήσουμε το ταχύτερο την διεθνή μας αξιοπιστία και να ανατρέψουμε αρνητικά στερεότυπα που αδικούν τις θυσίες του ελληνικού λαού και θίγουν την αξιοπρέπεια και το φιλότιμο της χώρας.

» Είμαστε υποχρεωμένοι, για το καλό του τόπου, να καλύψουμε τις καθυστερήσεις στις διαρθρωτικές αλλαγές, να διασφαλίσουμε την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου του 2012 με την παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, να ανταποκριθούμε στις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει εδώ και καιρό απέναντι στους θεσμικούς μας εταίρους και σε σχέση με τις οποίες πρέπει να είμαστε αποφασισμένοι και αποφασιστικοί.

»Ιδιαίτερη σημασία έχει να γίνουν όλα όσα πρέπει να γίνουν πριν την εκταμίευση της έκτης δόσης, ή ακόμα και πριν την Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης της 23ης Οκτωβρίου.

» Ο πολιτικός και οικονομικός χρόνος έχει πυκνωθεί πάρα πολύ. Οι θυσίες του ελληνικού λαού πρέπει να αποδώσουν και θα αποδώσουν υπέρ των ίδιων των πολιτών και της χώρας συνολικά.

»Χρειάζεται όμως, τώρα περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή, ενότητα, σοβαρότητα, ψυχραιμία και συναίνεση».