Μια ιστορική συμφωνία για μια θεσμική μεταρρύθμιση με στόχο τον τερματισμό της πολιτικής κρίσης, που διαρκεί 18 μήνες και έχει φέρει το Βέλγιο στα πρόθυρα της κατάρρευσης, επιτεύχθηκε το Σάββατο, όπως ανακοίνωσαν οι διαπραγματευτές. Η συμφωνία ανάμεσα στα φλαμανδόφωνα και τα γαλλόφωνα κόμματα της χώρας αναμένεται ότι θα καθησυχάσει τις αγορές, που απειλούσαν το Βέλγιο με υποβάθμιση λόγω των προβλημάτων με την τράπεζα Dexia. Η μεταρρύθμιση, στο πλαίσιο της οποίας θα δοθούν περισσότερες εξουσίες στις περιφέρειες, επιτεύχθηκε έπειτα από μαραθώνιες συνομιλίες. Ο επικεφαλής του γαλλόφωνου Μεταρρυθμιστικού Κινήματος Σαρλ Μισέλ δήλωσε πως πρόκειται για «τη σημαντικότερη που έχει γίνει στη χώρα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Το Σάββατο, το Βέλγιο έκλεισε 482 ημέρες χωρίς κεντρική κυβέρνηση μετά τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου και τα αντίπαλα φλαμανδόφωνα και γαλλόφωνα κόμματα δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει σ’ ένα κοινό κυβερνητικό πρόγραμμα. Αυτό μπορεί να συνεχίσει να αποδεικνύεται δύσκολο, καθώς το χάσμα που οι διαπραγματευτές πρέπει να γεφυρώσουν δεν είναι πλέον μόνο γλωσσικό, αλλά ολοένα και περισσότερο πολιτικό, με τη Φλάνδρα να στρέφεται πολύ πλέον στη Δεξιά και τη Βαλονία στην Αριστερά.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε το Σάββατο για τη μεταβίβαση εξουσιών εθεωρείτο ουσιαστικής σημασίας για να υπάρξει κάποια πρόοδος στη βελγική κρίση. «Ο διάλογος τελικά κέρδισε τον κυνισμό», δήλωσε ο Βάουτερ φαν Μπέζιεν, ο αρχηγός του Φλαμανδικού Πράσινου Κόμματος. Τα οκτώ κόμματα που συμμετείχαν επί δύο μήνες στις διαπραγματεύσεις κατέληξαν σε συμφωνία στα βασικά σημεία τον περασμένο μήνα και τώρα ρύθμισαν τις διαφορές τους και στα υπόλοιπα ζητήματα. Σήμερα αναμένεται ότι θα ολοκληρώσουν το κείμενο της συμφωνίας ώστε να παρουσιαστεί την Τρίτη στο Κοινοβούλιο.