Ο κ. Σαρκοζί «τόνισε ότι η Γαλλία και η Γερμανία συμφώνησαν να υποβάλουν μια συνολική και βιώσιμη λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη, πριν από τη σύνοδο κορυφής του G20 στις Κάννες», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου της γαλλικής προεδρίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος «εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του για τη στρατηγική, που χάραξαν η Γαλλία και η Γερμανία για την επίτευξη συνολικής λύσης για την αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στη ζώνη του ευρώ», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν επίσης να παραμείνουν σε επαφή κατά τις προσεχείς εβδομάδες, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη σύνοδο της G20 στις Κάννες.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 23ης Οκτωβρίου θα συνεδριάσουν εκτάκτως το Eurogroup και το Ecofin.

Στην ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος της ΕΕ κ. βαν Ρόμπαϊ επισημαίνει ότι χρειάζονται επιπλέον στοιχεία για να εξετασθούν θέματα όπως η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η αποτελεσματικότητα των εργαλείων, που έχει στη διάθεσή του το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Τα στοιχεία αυτά, αφορούν, σύμφωνα με τον κ. Ρομπάι, το αποτέλεσμα που θα εξαχθεί από την αποστολή της Τρόικας στην Ελλάδα, καθώς και το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Συνεχίζοντας ο Χέρμαν Ρομπάι σημειώνει τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην εφαρμογή της απόφασης της 21ης Ιουλίου και τονίζει ότι η διαδικασία επικύρωσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι κοντά στην ολοκλήρωση, οι δε διαβουλεύσεις για την «οικονομική διακυβέρνηση» στην ευρωζώνη έχουν προχωρήσει σημαντικά.

Επιπλέον, αναφέρει ότι το πακέτο έξι νομοθετικών προτάσεων για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης έχει εγκριθεί.

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Ρομπάι, με θέμα τις οικονομικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη.

Επισήμως, η κυβέρνηση δεν συνδέει την τηλεφωνική επικοινωνία με το θέμα της αναβολής της Συνόδου Κορυφής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συμφώνησαν να έχουν συνάντηση στις Βρυξέλες, ίσως και εντός της εβδομάδος.

Μέσα στην εβδομάδα ο πρωθυπουργός θα έχει κι άλλες επαφές με θεσμικούς παράγοντες της ΕΕ.

Την Τετάρτη θα γίνει η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Η ατζέντα δεν έχει ακόμα καθορισθεί.

Σημειώνεται ότι χθες η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, δήλωσαν ότι η έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα θα περιλαμβάνει την οριστική λύση για το ζήτημα και βάσει αυτής θα αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις της η Ευρωζώνη.

Οι δύο ηγέτες ανακοίνωσαν ότι το τελικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη θα έχει συμφωνηθεί έως το τέλος του Οκτωβρίου, μετά τις διαβουλεύσεις στα όργανα της ΕΕ και πάντως έως τη Σύνοδο της G20 στις Κάννες, στις 3-4 Νοεμβρίου.

Σήμερα, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι οι δύο κυβερνήσεις έχουν αρχίσει να εργάζονται σε ένα κοινό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, αλλά δεν θα είναι μία θεραπεία-πανάκεια για τα προβλήματα της Ευρωζώνης.

Η Σύνοδος Κορυφής των χωρών της G-20 στις Κάννες στις αρχές Νοεμβρίου αναμένεται να επικεντρωθεί στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την διάδοσή της σε άλλες χώρες.

Σε επιστολή τους προς τους ηγέτες της ΕΕ, οι πρόεδροι της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ζοζέ Μπαρόζο και Χέρμαν βαν Ρομπάι ανέφεραν ότι στη Σύνοδο της G-20 θα πρέπει να απασχολήσουν και οι κινδύνοι που θα μπορούσαν να επιφέρουν για την παγκόσμια ανάπτυξη οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι αναδυόμενες οικονομίες.

«Η Ευρώπη θα βρεθεί στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής στις Κάννες. Η εκτίμηση των εταίρων μας στο G-20 είναι ότι εάν η Ευρώπη δεν επιλύσει την κρίση χρέους θα υπάρξουν επικίνδυνες επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία. Πρέπει να τους δείξουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να ξεπεράσει τις τρέχουσες δυσκολίες», είπαν οι δυο ηγέτες.

Οι κ.κ. Μπαρόζο και Ρομπάι πρόσθεσαν ότι μερικές από τις οικονομικές ανισορροπίες που προϋπήρχαν της κρίσης χρέους συνεχίζουν να υφίστανται, αναφερόμενοι στο υποτιμημένο κινεζικό νόμισμα και στην έλλειψη αποταμιεύσεων στις ΗΠΑ.

«Πρέπει λοιπόν να διασφαλίσουμε μια ισορροπημένη συζήτηση για τους διάφορους κινδύνους που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία, συμπεριλαμβανομένων αυτών που προέρχονται από τις ΗΠΑ και τις αναδυόμενες οικονομίες. Όλες οι χώρες πρέπει να συμβάλλουν», υπογραμμίζεται στην επιστολή.

Με παραίτηση απειλεί η πρωθυπουργός της Σλοβακίας

Εν τω μεταξύ, αν δεν επέλθει συμφωνία στον κυβερνητικό συνασπισμό της Σλοβακίας για την έγκριση του διευρυμένου EFSF από το Κοινοβούλιο η πρωθυπουργός Ιβέτα Ραντιτσόβα θα υποβάλει την παραίτησή της, όπως ανακοίνωσε την Δευτέρα.

Η Σλοβακία και η Μάλτα είναι οι δύο τελευταίες χώρες της Ευρωζώνης που δεν έχουν κυρώσει τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου -ενώ η Βουλή της Μάλτας αναμένεται το βράδυ της Δευτέρας να πει το «ναι».

Η Ιβέτα Ραντιτσόβα απείλησε τη Δευτέρα ότι θα υποβάλει την παραίτησή της εάν οι συνομιλίες του κόμματός της με το SaS, το μικρότερο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, δεν καταλήξουν σε συμφωνία για έγκριση του πακέτου της 21ης Ιουλίου.

Το κόμμα της πρωθυπουργού προσέφερε νέο σχέδιο συμβιβασμού στο SaS τη Δευτέρα, στο οποίο προβλέπεται κάθε πρόταση για σλοβακική χρηματοδότηση σε ευρωπαϊκές διασώσεις μέσω του EFSF να υποβάλλεται στην κρίση τόσο της κυβέρνησης όσο και της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών.

Το SaS έχει απορρίψει τις τελευταίες ημέρες σχέδια συμφωνιών για το θέμα, καλλιεργώντας σενάρια πως η Ραντιτσόβα θα καταφύγει είτε στην αντιπολίτευση είτε σε ψήφο εμπιστοσύνης για να αποφύγει το ενδεχόμενο η Σλοβακία να γίνει η χώρα της Ευρωζώνης που θα τορπιλίσει τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής.

Το κλίμα ενδεχομένως να αντιστραφεί, όπως σημειώνουν στο Reuters πολιτικοί αναλυτές, καθώς αυξάνεται η ευρωπαϊκή πίεση στη Σλοβακία αλλά και δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η κοινή γνώμη της χώρας έχει αρχίσει σταδιακά να κλίνει υπέρ ενός σλοβακικού «ναι» στη διεύρυνση του EFSF.