Ο καινούριος ευνοούμενος του Tea Party για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών είναι ένας μαύρος που μεγάλωσε σε μια φτωχή οικογένεια στο Τενεσί, γιος ενός κουρέα, θυρωρού και ταξιτζή και μιας καθαρίστριας. Παιδί έζησε την πολιτική του φυλετικού διαχωρισμού, με τις χωριστές βρύσες και τις χωριστές θέσεις στα λεωφορεία για τους λευκούς και τους μαύρους, και δεν έχει εκλεγεί ποτέ ώς τώρα σε αιρετό αξίωμα. Ο Χέρμαν Κέιν, 66 χρόνων, βρίσκεται στην πρώτη θέση της κούρσας στο ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο και οι παρατηρητές στην Ουάσινγκτον παίρνουν πλέον στα σοβαρά την πιθανότητα η μάχη του 2012 για τον Λευκό Οίκο το 2012 να δοθεί μεταξύ δύο μαύρων υποψηφίων.

Πρόσφατη δημοσκόπηση της Zogby έδωσε στον Κέιν 38% των προτιμήσεων έναντι 18% για τον Μιτ Ρόμνεϋ και 12% για τον Ρικ Πέρρυ, ενώ ο υποψήφιος θα κέρδιζε επίσης με μικρή διαφορά τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα (46% έναντι 44%). Ωστόσο, δεν μοιάζει καθόλου με τον μέσο Ρεπουμπλικανό υποψήφιο. «Δεν ταιριάζω στο παραδοσιακό μοντέλο του πολιτικού, όμως ταιριάζω στο μοντέλο αυτού που αναζητεί ο αμερικανικός λαός», λέει ο ίδιος. Υπήρξε παρουσιαστής εκπομπής στο ραδιόφωνο, πολιτικός υπάλληλος στο Πολεμικό Ναυτικό (αναλυτής βαλλιστικών όπλων), Βαπτιστής ιερέας, αξιωματούχος της Φέντεραλ Ριζέρβ. Η σπουδαιότερη δουλειά του ήταν αυτή του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας φαστ-φούντ Godfather’s Pizza.

Ομως είναι πολύ καλός ομιλητής και χάρη στο επαγγελματικό υπόβαθρό του, που προσφέρεται για αστειάκια, έγινε ο αγαπημένος των βραδινών τηλεοπτικών σχολιαστών. Και μπορεί πλέον να κεφαλαιοποιήσει την περίοπτη θέση που κατέχει χάρη και στην υποστήριξη του Tea Party, το οποίο εκτιμά τις συντηρητικές θέσεις του υπέρ της κατάργησης των φόρων στην περιουσία και στις αποδόσεις κεφαλαίων, την έμφαση που δίνει στην άμυνα και τις συντηρητικές θέσεις του για τη μετανάστευση και τα κοινωνικά ζητήματα – έχει δηλώσει πως δεν θα αισθανόταν άνετα να διορίσει μουσουλμάνο στην κυβέρνησή του, αν και μετά τον σάλο που προκλήθηκε δεν το επανέλαβε.

Ο Κέιν αποφοίτησε το 1967 από το Κολέγιο Μορχάουζ της Ατλάντας με πτυχίο στα μαθηματικά και στο διάστημα που εργαζόταν για το Πολεμικό Ναυτικό έκανε μεταπτυχιακά στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές στο Πανεπιστήμιο Πάρντιου. Είναι παντρεμένος εδώ και 43 χρόνια και έχει δύο παιδιά και τρία εγγόνια. «Το ζήτημα είναι να διατηρήσει τη θέση που έχει σήμερα για άλλες 100 ημέρες», λέει στη βρετανική «Γκάρντιαν» ο σύμβουλος των Ρεπουμπλικανών Σκοτ Ριντ. Πράγματι, όλα είναι ακόμη πολύ ρευστά στην κούρσα των Ρεπουμπλικανών. Και επισημαίνουν πως, τώρα που βγήκε μπροστά, ο Κέιν θα πρέπει να αντέξει το φως των προβολέων, την εξέταση προηγούμενων δηλώσεων και επιχειρηματικών συμφωνιών του – κάτι που αποδείχθηκε δύσκολο για τους προηγούμενους που είχαν το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, όπως ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Ρικ Πέρρυ ή η Μισέλ Μπάκμαν.