Δέκα εκατομμύρια ευρώ ζητούσαν οι δύο αρχαιοκάπηλοι που συνελήφθησαν χθες το πρωί ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση της Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας της Ασφάλειας Αττικής και των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού, για την πώληση εβδομήντα αντικειμένων ανυπολόγιστης αρχαιολογικής αξίας. Δύο ακόμη συνεργοί τους παραμένουν ασύλληπτοι, αλλά τα στοιχεία τους είναι γνωστά στις Αρχές. Η επιχείρηση για τη σύλληψη των αρχαιοκάπηλων – όλοι είναι Ελληνες – είχε ξεκινήσει εδώ και μερικούς μήνες. Στην «αγορά» των αρχαιοκάπηλων είχε κυκλοφορήσει η φήμη για μια σπείρα που προσπαθούσε να πουλήσει δεκάδες αντικείμενα μεγάλης αρχαιολογικής αξίας, τα οποία προέρχονταν από παράνομες ανασκαφές σε μακεδονικούς τάφους.

Αστυνομικοί της Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας της Ασφάλειας Αττικής προσέγγισαν τους αρχαιοκάπηλους υποδυόμενοι τους υποψήφιους αγοραστές για λογαριασμό σημαντικού συλλέκτη. Οι δύο συλληφθέντες είχαν τα αρχαία στην κατοχή τους για αρκετό καιρό και στην αρχή εμφανίστηκαν δύσπιστοι στους αστυνομικούς που υποδύθηκαν τους αρχαιοκάπηλους αγοραστές. Στη διαπραγμάτευση, που διήρκεσε τουλάχιστον έναν χρόνο, συμμετείχαν και υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού. Επίσης έγινε γνωστό ότι το προηγούμενο διάστημα προσπάθησαν να διοχετεύσουν τα αρχαία σε βαλκανικές χώρες και από εκεί σε δίκτυα αρχαιοκαπήλων και ιδιωτών στην Ευρώπη.

Οι αρχαιοκάπηλοι ζήτησαν αρχικά ένα ποσό που άγγιζε τα 20 εκατομμύρια για την πώληση του συνόλου των αρχαιοτήτων. Στους «αγοραστές» έδειξαν φωτογραφίες από τα αντικείμενα, οι οποίες πιστοποιούσαν τη μεγάλη τους αξία. Οπως υποστήριξαν οι αρχαιοκάπηλοι, οι τάφοι βρέθηκαν τυχαία από αγρότες.

Ακολούθησαν πολλές διαπραγματεύσεις μεταξύ των αστυνομικών και των αρχαιοκαπήλων, μέχρις ότου η «συμφωνία» έκλεισε στα 10 εκατομμύρια ευρώ. Το τελικό ραντεβού κλείστηκε χθες στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Καβάλας, προκειμένου οι «αγοραστές» να δουν από κοντά ορισμένα από τα αντικείμενα που θα αγόραζαν. Στη συνέχεια θα παρέδιδαν τα χρήματα και θα παραλάμβαναν το σύνολο των αρχαίων αντικειμένων. Μόλις οι δύο αρχαιοκάπηλοι παρουσίασαν τα αντικείμενα οι «αγοραστές» αποκάλυψαν την ταυτότητά τους και τους συνέλαβαν.

Οπως έγινε γνωστό, ο 50χρονος με καταγωγή από τις Σέρρες είχε συλληφθεί και το 2007 στην Ασπροβάλτα Θεσσαλονίκης, έχοντας στην κατοχή του αρχαία νομίσματα. Οι αστυνομικοί τότε είχαν στήσει μπλόκο και ακολούθησε άγρια καταδίωξη, με αποτέλεσμα να καταλήξει με το αυτοκίνητό του σε ποτάμι δίπλα στον δρόμο! Ηταν επίσης γνωστός «φουσκωτός» στη νυχτερινή διασκέδαση της Θεσσαλονίκης και τελευταία είχε ανοίξει το δικό του ουζερί στην περιοχή της 25ης Μαρτίου. Επίσης γνώριμος στις αρχές αποδείχθηκε και ο 45χρονος συλληφθείς από την Γερακαρού Θεσσαλονίκης, καθώς απασχόλησε την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης για υποθέσεις ναρκωτικών και κλοπές. Επίσης άνθρωποι της νύχτας είναι οι δύο άντρες που καταζητούνται για την ίδια υπόθεση.