Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν επιχειρεί να ρίξει γέφυρες προς τους ψηφοφόρους της μεσαίας τάξης, οι οποίοι φαίνεται πως έχουν απογοητευτεί από τη σχεδόν βέβαιη προοπτική της επιστροφής του στο Κρεμλίνο για άλλα 12 χρόνια (δύο εξαετείς θητείες) μετά τις προεδρικές εκλογές του 2012. Η προοπτική αυτή προκαλεί στη Ρωσία παραλληλισμούς με την περίοδο της στασιμότητας επί του σοβιετικού ηγέτη Λεονίντ Μπρέζνιεφ, που οδήγησε τελικά στην κατάρρευση της ΕΣΣΔ. Οι παραλληλισμοί έγιναν μάλιστα πιο ηχηροί όταν ο Πούτιν, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, το 1991, «τη μεγαλύτερη γεωπολιτική καταστροφή του 20ού αιώνα», πρότεινε τον σχηματισμό μιας «Ευρασιατικής Ενωσης» των πρώην σοβιετικών χωρών. Υπογράμμισε ότι η πρότασή του δεν συνιστά απόπειρα ανοικοδόμησης της σοβιετικής αυτοκρατορίας, ωστόσο μια εικόνα του Πούτιν ρετουσαρισμένη ώστε να μοιάζει με αυτή του Μπρέζνιεφ κυκλοφορεί πλέον ευρύτατα στο Ιντερνετ.

Ο παραλληλισμός με τον Μπρέζνιεφ δεν φαίνεται πάντως να ενοχλεί τον νυν πρωθυπουργό. Ενας εκπρόσωπός του, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εγκωμίασε από τηλεοράσεως τον εκλιπόντα σοβιετικό ηγέτη ως έναν άνθρωπο με θετικό ρόλο στην ιστορία και την οικονομική ανάπτυξη της Ρωσίας. «Ο Μπρέζνιεφ δεν ήταν ένα μείον για την ιστορία της χώρας μας, ήταν ένα τεράστιο συν. Εθεσε τα θεμέλια για την οικονομία και τη γεωργία της χώρας», δήλωσε ο Πεσκόφ για τον ηγέτη που ηγήθηκε επί 18 χρόνια τής τότε Σοβιετικής Ενωσης, ώς τον θάνατό του, το 1982.

Ο Πεσκόφ εμφανίστηκε δύο φορές μέσα σε μία εβδομάδα σε τηλεοπτικά κανάλια, τα οποία προτιμούν οι διανοούμενοι και η αναπτυσσόμενη μεσαία τάξη της Ρωσίας, σε μια προσπάθεια να τους πείσει ότι οι απόψεις τους θα ακουστούν αν ο Πούτιν κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου. Μια δυσαρεστημένη μεσαία τάξη δημιουργεί μακροπρόθεσμα εν δυνάμει κινδύνους για τους κυβερνήτες της Ρωσίας, όμως ο Πεσκόφ απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν στη Ρωσία εξεγέρσεις του τύπου της Αραβικής Ανοιξης. Ο εκπρόσωπος του Πούτιν υποστήριξε άλλωστε πως η υπόλοιπη χώρα δεν συμμερίζεται τη δυσφορία των διανοουμένων της Μόσχας. «Υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν πως η ατμόσφαιρα στη χώρα είναι αποπνικτική και πως είναι καιρός να δραπετεύσουν στις όχθες του Τάμεση, ενώ άλλοι θέλουν απλώς μείωση των φόρων τους κατά 3% για να δουλέψει το αγρόκτημά τους», είπε.