Εκεί, κάτω από τον φθινοπωρινό ήλιο που χάιδευε με τις ακτίνες του το γηπεδάκι του ΣΕΦ, η Ενωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Πειραιά έδωσε χώρο (από 26/9 έως 7/10) στην ΕΠΟ για να διοργανώσει τα σεμινάρια για απόκτηση διπλώματος UEFA-A από όσους νοιάζονται να πιάσουν δουλειά στο υψηλότερο μετερίζι της προπονητικής. Μαζεύτηκαν πολλοί, φυσικά και πρώην διεθνείς άσοι, πρωταθλητές Ευρώπης που ζητούν να συναντήσουν τη γνώση. Ο Νικοπολίδης. Ο Γιαννακόπουλος. Ο Γκούμας. Ο Νταμπίζας. Ο Κοπιτσής. Φυσικά και άλλοι, όπως ο Καλύκας ή ο Γκοβερίνος, με ικανοποιητική θητεία σε ομάδες «δεύτερης ταχύτητας». Ολοι εκεί. Από τις 8.30 το πρωί – και πιστέψτε μας κανείς δεν άργησε λεπτό – έως τη 1.30 το μεσημέρι στο Νέο Φάληρο για τα πρακτικά μαθήματα. Το απόγευμα το περνούν σε ξενοδοχείο της Καστέλλας, από τις 4 μέχρι τις 8 για τα θεωρητικά.

«Χωρίς να σταματάμε. Μεγάλη κούραση, αλλά αποδίδει. Από τις 6.30 το πρωί είμαι στο πόδι και γυρίζω αργά το βράδυ», λέει ο Αντώνης Νικοπολίδης, αγκαλιά με έναν φάκελο και με το χαμόγελο της ικανοποίησης πως άνοιξε νέο κεφάλαιο στην καριέρα του. Γιατί όμως μπήκε σε αυτή τη διαδικασία, ενώ καλά καλά δεν έπιασαν σκόνη τα γάντια του;

«Αγαπώ το ποδόσφαιρο. Επαιξα από τα 18 μέχρι τα 40 μου χρόνια. Εχω δίψα να μάθω και εμπειρίες να μεταφέρω στα νέα παιδιά. Ποτέ δεν διάλεξα τον εύκολο δρόμο στην καριέρα μου. Θα μπορούσα να γίνω προπονητής τερματοφυλάκων. Επέλεξα ωστόσο κάτι που κεντρίζει το ευρύτερο ενδιαφέρον μου. Την προπονητική». Εχει όνειρα ο έμπειρος Αντώνης; «Ασφαλώς, καλύτερα όμως να μην τα πω ακόμη…». Σκάει δεύτερο χαμόγελο. Αναπολεί τις στιγμές της δόξας. «Οταν έπαιζα κάναμε ασκήσεις που γνωρίζαμε, ίσως να γίνονταν μηχανικά. Τώρα βλέπω από την αρχή τη δημιουργία. Το χτίσιμο μιας ομάδας και της τακτικής. Δεν βαριέμαι ούτε λεπτό, βρίσκω συνέχεια κάτι που να με προκαλεί να πάω μπροστά».

Το μήνυμα που έστειλε ο κατά πολλούς πιο επιτυχημένος γκολκίπερ της ιστορίας; «Ολα τα παιδιά που είναι εδώ, οι διεθνείς του 2004, όσοι ήμασταν στο ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια, πρέπει να είμαστε παρόντες. Να μην απογοητεύουμε τα νέα παιδιά. Να αλλάξουμε το ποδόσφαιρό μας ώστε να το σέβονται οι φίλαθλοι. Γιατί αν φύγουμε, τότε θα βρουν χώρο να εισχωρήσουν στο κενό κάποιοι που δεν πρέπει και θα το δυσφημήσουν». Ηταν δύσκολο να πει περισσότερα. Εφυγε. Το διάλειμμα τέλειωσε. Οι εξετάσεις περίμεναν.

Από κοντά ο πρόεδρος της ΕΠΣΠ Πειραιά, Στέλιος Μπρατσόλης, με την πολυσχιδή δραστηριότητα. «Να αναβαθμίσουμε το ΣΕΦ», λέει και πετά δυο – τρεις κουβέντες, κάποιες ευχές στους υποψήφιους προπονητές. «Πιστεύουμε στην ανάπτυξη και τον έλληνα προπονητή. Είναι υγεία όλο αυτό που γίνεται. Η Ενωσή μας συνδυάζει τη γνώση και την οργάνωση». Ιδια και η άποψη του Κωνσταντίνου Χολέβα, προέδρου της Επιτροπής Πρωταθλημάτων της ΕΠΣΠ και υπευθύνου των σχολών ΕΠΟ-UEFA. Τα στελέχη της συγκεκριμένης Ενωσης είχαν και άλλο λόγο, πέραν της οργανωτικής επιτυχίας, να είναι χαρούμενα: είχαν μόλις πληροφορηθεί την πρόθεση του γιατρού Χρήστου Δάρα να προσφέρει χωρίς αμοιβή της υπηρεσίες του για κάθε τραυματισμό παίκτη στα παιχνίδια των πειραϊκών πρωταθλημάτων.