Ο αστυνομικός οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα, ο οποίος αποφάσισε να αφεθεί ελεύθερος προκειμένου να διενεργηθεί έρευνα από πταισματοδίκη για το περιστατικό.

Βάσει της εισαγγελικής εντολής, ο πταισματοδίκης θα διαπιστώσει αν από τον αστυνομικό διαπράχθηκαν τα αδικήματα της εξύβρισης και της απειλής σε βάρος της φωτορεπόρτερ, αλλά και αυτό της σωματικής βλάβης, εφόσον προσκομιστεί σχετική ιατροδικαστική εξέταση.

Νωρίτερα, η φωτορεπόρτερ που τραυματίστηκε στο λαιμό κατέθεσε μήνυση στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Για την επίθεση κατά των δημοσιογράφων έχουν καταθέσει αυτόπτες μάρτυρες σε αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ.

Από τη ΓΑΔΑ έχει διαταχθεί η διενέργεια έρευνας και, στο πλαίσιο αυτό, εκτός από τις καταθέσεις αναμένεται να συγκεντρωθεί οπτικό υλικό (βίντεο και φωτογραφίες), το οποίο έχει ήδη δημοσιοποιηθεί στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και αποδεικνύει τις συνθήκες τραυματισμού της φωτορεπόρτερ και την βίαιη απώθηση άλλων φωτογράφων και δημοσιογράφων.

Στο πλαίσιο αυτό, συνελήφθη το πρωί ο αστυφύλακας της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής, κατηγορούμενος για παράβαση των άρθρων 361 ΠΚ, εξύβριση και 308Α ΠΚ, απρόκλητη σωματική βλάβη και βίαιη συμπεριφορά σε βάρος γυναίκας φωτορεπόρτερ.

Ενώπιον του εισαγγελέα οδηγήθηκαν και δέκα νεαροί οι οποίοι συνελήφθησαν μετά τα επεισόδια. Δύο από αυτούς παραπέμφθηκαν σε τακτικό ανακριτή με κακουργηματικού βαθμού κατηγορία, για διατάραξη κοινής ειρήνης από δράστες με καλυμένα πρόσωπα.

Ο ένας από αυτούς είναι ανήλικος και παραπέμφθηκε στην αρμόδια εισαγγελεία ανηλίκων. Οι υπόλοιποι επτά παραπέμφθηκαν σε δίκη, με κατηγορίες ανά περίπτωση για απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά αστυνομικών, εξύβριση, αντίσταση κατά της αρχής και παράνομη οπλοφορία.

Δήλωση Παπουτσή

Στο θέμα του τραυματισμού δύο γυναικών φωτορεπόρτερ κατά την διάρκεια των επεισοδίων στο Σύνταγμα από αστυνομικούς των ΜΑΤ, αναφέρθηκε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής.

Όπως είπε «η αστυνομία έχει μία εντολή. Αυτοσυγκράτηση και σεβασμός των πολιτών, όλων των πολιτών. Και των δημοσιογράφων και των φωτορεπόρτερ και όλων των πολιτών. Για τον κάθε πολίτη, η αστυνομία έχει υποχρέωση να σέβεται το δικαίωμά του να διεκδικήσει».

Ο κ. Παπουτσής δεν σχολίασε την εντολή που δόθηκε από το επιτελείο να «καθαριστεί» το Σύνταγμα και από τους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης.

Αντίθετα ο κ. Παπουτσής περιορίστηκε να δηλώσει: «οι εντολές που έχουν πάρει οι αστυνομικοί από την ηγεσία τους, από το Αρχηγείο της Αστυνομίας είναι να υπάρχει αυτοσυγκράτηση παντού.

» Τα υπόλοιπα είναι θέματα διοικητικής έρευνας και διοικητικών ευθυνών. Αυτές θα αποδοθούν από την Αστυνομία. Όσον αφορά όμως την κυβέρνηση και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη παραμένουμε στην ίδια κατεύθυνση, σεβασμός των δικαιωμάτων των πολιτών με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Τελεία και παύλα».

ΝΔ: Βαρύτατες ευθύνες

Για το ίδιο θέμα ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μιχελάκης καταλόγισε βαρύτατες ευθύνες στον κ. Παπουτσή, ενώ διερωτήθηκε αν υπάρχει σχέδιο από την πλευρά της κυβέρνησης, για τη διατήρηση της έννομης τάξης και την αντιμετώπιση κρουσμάτων βίας.

«Σε κάθε περίπτωση περιστατικά βίας, όπως αυτά που σημειώθηκαν χθες, από μεμονωμένους άνδρες των ΜΑΤ, σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών, αλλά και εκπροσώπων του ελληνικού και ξένου τύπου είναι καταδικαστέα» κατέληξε.

Ανακοίνωση ΕΣΗΕΑ

Η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση, αναφερόμενη στα γεγονότα:

«Η κυβέρνηση του μνημονίου βαδίζει χέρι-χέρι με τη βαρβαρότητα των εκτελεστικών της οργάνων, έτσι όπως εκδηλώνεται εναντίον των εργαζομένων, που διαδηλώνουν για τα δίκαια αιτήματά τους.

Στη χθεσινή συγκέντρωση στο Σύνταγμα, ενώ χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωναν ειρηνικά για το ψωμί και τη δουλειά τους, οι συνάδελφοί μας δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ, που κάλυπταν το γεγονός, δέχθηκαν την άγρια επίθεση από τους άνδρες των δυνάμεων καταστολής.

Τα ΜΑΤ εκτελώντας προφανώς τις οδηγίες, που τους είχαν δοθεί από τους πολιτικούς προϊσταμένους τους, τον υπουργό του κατευφημισμόν υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κ. Παπουτσή, να μην επιτρέψουν την οποιαδήποτε αποτύπωση των αυθαιρεσιών τους εναντίον των πολιτών, ξυλοκόπησαν αγρίως επτά δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ, οι οποίοι «τόλμησαν» να καταγράψουν τις αστυνομικές αυθαιρεσίες και ακρότητες σε βάρος διαδηλωτών, περαστικών, ακόμη και ενός μικροπωλητή.

Έπραξαν δηλαδή, όπως ακριβώς και εναντίον του συναδέλφου Μανώλη Κυπραίου, του οποίου τα ασφαλιστικά μέτρα κατά του Ελληνικού Δημοσίου για την ολοσχερή στέρηση της ακοής του, που του φιλοδώρησαν «οι δυνάμεις της Προστασίας του Πολίτη», δικάζονται αύριο.

Ενώ όλα αυτά συμβαίνουν είναι ιδιαίτερα προκλητική και ακούγεται σαν ανέκδοτο η διενέργεια ημερίδας στην έδρα των ΜΑΤ με θέμα «Αστυνομία και Ανθρώπινα Δικαιώματα» παρουσία όλης της αστυνομικής ηγεσίας, με την οποία είναι φανερό ότι επιζητείται η νομιμοποίηση του αγαθοεργού έργου των διαφόρων ειδικών σωμάτων ασφαλείας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο διαμαρτύρεται έντονα για την προκλητική και βίαιη αυτή συμπεριφορά των οργάνων της τάξης και τους υπενθυμίζει ότι καθήκον τους είναι η αποκατάσταση της τάξης, όπου αυτή διαταράσσεται, και όχι η πρόκληση της αταξίας από τους ίδιους.

Πρώτιστο δε μέλημά τους πρέπει να είναι η απρόσκοπτη άσκηση των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων του συνέρχεσθαι και της πληροφόρησης από τους πολίτες. Άλλωστε, σε κάθε ευνομούμενη Πολιτεία η Αστυνομία οφείλει να βρίσκεται στην υπηρεσία του πολίτη».

Την Τετάρτη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών Αστυνομίας διοργανώνουν στο αμφιθέατρο της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής στην Καισαριανή -την «έδρα» των ΜΑΤ- ημερίδα με τίτλο «Αστυνομία και Ανθρώπινα Δικαιώματα».

Στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι δυο Ομοσπονδίες, αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«Είναι σαφές ότι η Αστυνομία ανήκει στον ελληνικό λαό, προορισμένη να προστατεύει τον πολίτη, την περιουσία του και ταυτόχρονα πρέπει να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και να προστατεύει αυτά όταν απειλούνται από μεμονωμένες ή οργανωμένες συμπεριφορές.

» Οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες θα πρέπει να αντιληφθούν ότι ο ρόλος της Αστυνομίας, η στελέχωση της, η εκπαίδευση των εργαζομένων σ’ αυτήν δεν είναι αυτή του οργάνου της βίαιης καταστολής σε βάρος πολιτών που κινητοποιούνται και εκφράζουν συλλογικά τις διεκδικήσεις τους απέναντι στις εκάστοτε εφαρμοζόμενες αντικοινωνικές πολιτικές των κυβερνήσεων».