Η EBA, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, θα χρησιμοποιήσει τις αγοραίες αξίες για να υπολογίσει το <<κούρεμα>> των κρατικών ομολόγων που έχουν οι τράπεζες στα χαρτοφυλάκιά τους.

Από τις νέες ασκήσεις αντοχής μπορεί να προκύψουν ανάγκες των ευρωπαϊκών τραπεζών για νέα κεφάλαια που θα φθάνουν συνολικά έως και τα 200 δισεκατομμύρια. ευρώ, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

Η EBA βρίσκεται σε συζητήσεις με ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και αξιωματούχους σχετικά με τους μηχανισμούς που θα υποχρεώνουν τις τράπεζες να ανακεφαλαιοποιηθούν, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενες κρατικές χρεοκοπίες, προσθέτει το δημοσίευμα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της EBA συνεδριάζει σχετικά με το θέμα αυτό, ενώ η καγκελάριος της Γερμανίας ‘Ανγκελα Μέρκελ δήλωνε χθες ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει στην κεφαλαιοποίηση των γερμανικών τραπεζών, εφόσον αυτό είναι αναγκαίο.

Η Μέρκελ άφησε να εννοηθεί ότι θέλει να συζητηθεί μία κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια στήριξης των τραπεζών στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ σε δύο εβδομάδες.

Υπέρ της ταχείας ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών πιστωτικών ιδρυμάτων τάσσεται και το ΔΝΤ, ο Διευθυντής του οποίου για την Ευρώπη Αντόνιο Μπόρχες δήλωσε χθες ότι η έλλειψη ρευστότητας οδηγεί τις τράπεζες να μειώνουν τα δάνεια που δίνουν με αρνητική επίπτωση στην οικονομική ανάπτυξη.

Ενδεικτικό του προβλήματος είναι ότι οι καταθέσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών στην ΕΚΤ για διάρκεια μίας ημέρας έφθασαν τα 200 δισεκατομμύρια. ευρώ, ποσό ρεκόρ μετά την περίοδο που ακολούθησε την κατάρρευση της Lehman Brothers, καθώς οι τράπεζες αποφεύγουν να δανείζονται μεταξύ τους από το φόβο της κρίσης χρέους.

Ο Μπόρχες υπολόγισε το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών μεταξύ 100 και 200 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο Μπαρόζο για την ανακεφαλαιοποίηση

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο επιβεβαίωσε σήμερα ότι θα προτείνει «μία συντονισμένη δράση» στην Ευρώπη για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε να απαλλαγούν από τα τοξικά στοιχεία του ενεργητικού τους.

«Προτείνουμε στα κράτη μέλη της ΕΕ να αναλάβουν συντονισμένη δράση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ώστε να απαλλαγούν από τα τοξικά στοιχεία ενεργητικού που μπορεί να κατέχουν» δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

στο τηλεοπτικό δίκτυο Euronews.

Ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για Οικονομικές Υποθέσεις Ολι Ρεν έχει ήδη δηλώσει ότι τα κεφάλαια των ευρωπαϊκών τραπεζών πρέπει «να ενισχυθούν για να υπάρξει ένα περιθώριο ασφαλείας και για να μειωθεί η αβεβαιότητα» στις αγορές.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διατύπωσε χθες συγκεκριμένη πρόταση για την ενίσχυση με 100 έως 200 δισεκατομμύρια ευρώ των μεγαλυτέρων ευρωπαϊκών τραπεζών για τη σταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα.

Τα τραπεζικά ιδρύματα είναι ευάλωτα εξαιτίας του δημοσίου χρέους των ευρωπαϊκών κρατών που κατέχουν.

Η εκπεφρασμένη βούληση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να υποστηρίξει τις ευρωπαϊκές τράπεζες δημιούργησε θετικό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που ολοκλήρωσαν τις χθεσινές τους συνεδριάσεις με άνοδο, έπειτα από πτώση πολλών ημερών.

Χθες, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε επίσης την επιτάχυνση των διαδικασιών για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που έχουν ανάγκη και για τη διακοπή της μετάδοσης της κρίσης χρέους, τη στιγμή που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανησυχεί για τους αργούς ρυθμούς αντίδρασης της ευρωζώνης.

Οι οικονομικές δυσχέρειεις της γαλλο-βελγικής Dexia, του πρώτου θύματος της κρίσης χρέους στην Ευρώπη, σήμανε τον κώδωνα του κινδύνου.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες εμφανίζονται όλο και περισσότερο επιφυλακτικές στον διατραπεζικό δανεισμό και οι αμερικανικές τράπεζες εγκαταλείπουν την ευρωζώνη.